arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Graviditet och arbete

På denna sida har vi samlat information för dig som väntar barn, har fött barn eller ammar.

Graviditet och arbete

Vissa arbeten eller arbetsmoment kan vara skadliga för gravida eller för fostret. Arbetsgivaren ska därför skyndsamt bedöma risker och ta ställning till hur riskerna ska åtgärdas.


Vem har ansvar för vad?

  • Det är kvinnans ansvar att informera arbetsgivaren om sin graviditet. Arbetsmiljöverkets föreskrifter börjar gälla så snart en arbetstagare har berättat för arbetsgivaren om sin graviditet.
  • Det är arbetsgivarens ansvar att omgående göra en bedömning av riskerna i arbetsmiljön (länk till mer information) samt ta ställning till hur riskerna ska åtgärdas. Vid behov behöver företagshälsovården kopplas in för stöd i riskbedömningen.
  • En egenföretagare har ansvar för sin egen arbetsmiljö och för åtgärder eller anpassningar för att minimera risker i arbetet.

Gravida kvinnor har rätt till vilopauser under arbetsdagen. En gravid kvinna får inte utföra nattarbete om hon har läkarintyg på att det är skadligt för hennes hälsa eller säkerhet. Gravida har alltid rätt att företrädas av ett skyddsombud.

 

Hur kan vi på AMM bidra?

Vi på arbets- och miljömedicinska kliniken har kunskap om hur arbetsmiljön kan påverka den gravida och fostret. Vi kan ge stöd och råd till arbetsgivare och företagshälsovård i kartläggning av exponeringsförhållanden, värdering av riskerna och åtgärdsförslag.

Gravida som önskar råd kring risker i samband med arbete är välkommen att kontakta oss.

Gravida egenföretagare som vill ansöka om graviditetspenning kan vända sig till oss för bedömning och ställningstagande till intyg (som heter Särskilt läkarutlåtande för en gravid egenföretagare vid risker i arbetsmiljön). Intyget ska skickas in till Försäkringskassan vid ansökan om graviditetspenning.

 

Kontaktvägar:

För mer information om graviditet och arbete rekommenderar vi följande länkar på Arbetsmiljöverkets webbplats: