Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är vanlig förekommande i arbetslivet. Arbets- och miljömedicin arbetar med att utreda om patienters ohälsa är orsakad av deras arbetsmiljö. I uppdraget ingår att arbeta preventivt och ge råd till olika parter.
Organisatorisk och social arbetsmiljö
Brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kan leda till olika slags psykisk ohälsa som exempelvis stressrelaterad ohälsa, lättare former av depressionstillstånd och ångesttillstånd. Det kan till exempel handla om en alltför hög arbetsbelastning i kombination med bristande återhämtning, kontroll och inflytande. Det kan också handla om socialt belastande arbetsmiljöer.
Arbets- och miljömedicin kan ge vägledning till medarbetare, arbetsgivare och fackliga företrädare med avseende på aspekter i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Arbets- och miljömedicin samverkar med olika företagshälsor.
Expertkunskap
Inom Arbets- och miljömedicin finns expertkunskap inom området att främja psykisk hälsa i arbetslivet och att utreda när psykisk ohälsa riskerar att uppstå eller har uppstått.
Senast uppdaterad