arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Är alla influencers?

Månniskor som stirrar in i egna och andras mobiler

Att stå emot grupptryck och göra hälsosamma val är svårare än någonsin.
Det är viktigt att vara medveten om att vi ständigt utsätts för påverkan. Att känna till risker och kunna tänka kritisk är därför bra för hälsan.

Jag träffar regelbundet patienter, ofta unga, som beskriver att de är medvetna om hälsoriskerna som är förknippade med deras yrke. De vill göra vad de kan för att skydda sig. Samtidigt beskriver de också att en del kollegor, ibland alla, väljer att inte följa rutiner. Förklaringen är att ingen har drabbats av sjukdom eller skada, att det inte är en stor sak eller att det går smidigare utan skyddsåtgärder. Risken är att dessa patienter till slut följer resten av gruppen eller bidrar till en osund kultur. Här behöver arbetsgivaren ta ansvar och se hur man kan förändra kulturen och minska risken att medarbetare blir drabbade. Jag skrev en text för ett tag sedan om ett förslag på hur man kan förändra en sådan kultur, se länken nedan för detta blogginlägg.

Nuförtiden översköljs vi av råd kring hälsa och levnadsvanor i alla sorters medier. På busshållplatser, på radio eller i poddar. De flesta av oss interagerar flitigt med våra ständiga följeslagare, mobilen. Även där förekommer ett visst sorts grupptryck med effekten att våra hälsovanor förändras. Sociala medier är ett ställe där många av oss, inte minst ungdomar och barn, inhämtar nyheter, råd och tips om hur vi ska göra för att må bra. Då information spottas ut i rask takt och i korta snuttar, algoritmer skapar bubblor och ekokammare bildas, blir det svårare att sålla i all information. Lägger man även till att det kan finns sofistikerad misinformation och desinformation, så blir bilden oroväckande.

Så, oavsett om det är på arbetsplatsen eller på skärmen där hemma vi observerar våra medmänniskor, utsätts för grupptryck eller får information, så gör vi klokt i att försöka tänka på det nyanserat och kritiskt. Vilka råd vill vi följa och är vi medvetna om riskerna?

Ett exempel på detta kan vara en arbetsplats där arbetsgruppen tonar ner riskerna med vibrationsskador samt där medarbetarna via sociala medier, får information om att tobak inte är negativt för hälsan. Detta blir totalt sett en effekt där dessa riskfaktorer kan interagera och ge mer besvär vid vibrationsskada.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600