Arbeta tryggt när du är gravid
TEMA GRAVIDITET
På AMM kan vi hjälpa till med att göra arbetsplatser trygga för gravida kvinnor. Vi samarbetar gärna med branschfolk, fackföreningar, skolor och mödrahälsovård för att öka tryggheten när det gäller arbetsmiljörisker och graviditet.
Det finns en del arbeten och arbetsuppgifter som är förknippade med särskilda risker för gravida. Exempel på sådana risker är:
- Psykiska risker
- Ergonomiska risker som tung belastning och ogynnsamma arbetsställningar
- Fysikaliska risker som buller och helkroppsvibrationer
- Hot och våld
- Smitta och cancerframkallande ämnen
Det finns även arbeten som är förbjudna för gravida:
- Blyarbete
- Nattarbete
- Rök- och kemdykning
- Dykeriarbete och arbete under förhöjt tryck
- Arbete med exponering för joniserande strålning
- Gruvarbete under jord
- Arbeten som innebär risk för att smittas av Röda hund och Toxoplasma
- Annat som arbetsgivaren har bedömt utgöra en skadlig inverkan för den gravida
Vi på Arbets- och miljömedicin kan stötta både arbetsgivare och medarbetare. Det är viktigt att arbetsgivare är medvetna om att de behöver arbeta kontinuerligt med systematiskt arbetsmiljöarbete, inklusive särskilda risker för gravida och ammande. Det är sent att påbörja arbetet först när en medarbetare informerat om sin graviditet.
Vi kan agera stöd gentemot arbetsplatser och arbetsgivare som behöver genomföra en riskbedömning när arbetstagare informerat om graviditet. Riskfyllda arbetsuppgifter ska tas bort. Om det inte går, ska den gravida omplaceras. Om omplacering inte är möjligt, får inte den gravida arbeta utan kan då ansöka om graviditetspenning från Försäkringskassan. Då ska även ett utlåtande från arbetsgivaren skickas in. Om den gravida är egenföretagare och har särskilda risker i sitt jobb, behöver Försäkringskassan ha ett utlåtande från en arbetsmiljöspecialist. Då kan man skicka en egenremiss till oss för bedömning.
Det är en vanlig uppgift för oss att gravida via egenremiss önskar bedömning och utlåtande för graviditetspenning. När vi får in en sådan egenremiss kontaktar vi den gravida och samlar in information för att komplettera egenremissen. Vi undersöker om det finns frågor och funderingar som vi kan svara på, och efter bedömning kan vi skriva ett utlåtande.
Ett vanligt exempel är hovslagare. De är ofta egenföretagare och det är svårt att byta till andra arbetsuppgifter eller att omplaceras. Vi gör därför en bedömning för graviditetspenning.
Arbetet som hovslagare innebär tung belastning och ogynnsam arbetsställning samt risk att bli klämd eller sparkad av hästen. Det bedöms som skadlig inverkan på den gravida kvinnan. Vi skriver ett utlåtande och skickar det till patienten.
Inom EU ser vi att fler och fler arbetar inom administrativa och människorelaterade yrken vilket gör att vi sannolikt kan förvänta oss fler fall av psykiska risker med hög arbetsbelastning, tidspress och mobbning. Vi har även skrivit tidigare om allt fler kvinnor inom klassiskt mansdominerade yrken, vilket betyder att dessa arbetsgivare behöver få ny kunskap och lägga fokus på vad det innebär.
Mer information finns på följande länkar:
Risker i arbetsmiljön för gravida och ammande Länk till annan webbplats.
Försäkringskassan om graviditetspenning Länk till annan webbplats.
Tack till Debora Linnér på D.L Hovslageri och Smide för att vi fick låna en bild på hennes arbete som hovslagare.
Behnam Saghebpori
Specialistläkare
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad
Kommentarer