Få regioner erbjuder svetsare vaccin mot pneumokocker
Svetsares löper ökad risk för livshotande lunginflammation orsakad av pneumokocker. Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det bara två regioner som erbjuder svetsare vaccination. Landets övriga regioner beskriver inte ens yrkesgruppen som en riskgrupp för sjukdomen på 1177.
Redan år 2017 skrev vi på bloggen om svetsare och lunginflammation. Orsaken var en händelse där fyra svetsare fick en allvarlig lunginflammation med blodförgiftning som följd. Fallet rapporterades i en artikel i Läkartidningen där medarbetare på AMM och experter inom infektion, smittskydd och svetsning diskuterade ett eventuellt behov av riktlinjer kring vaccination av svetsare över 50 år. Liknande riktlinjer finns idag i Storbritannien, Tyskland och Österrike.
Men frågan om vaccination av svetsare skulle kunna vara en preventiv åtgärd mot denna sjukdom lyftes redan år 2013 i en kunskapssammanställning avBengt Sjögren, specialistläkare vid institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet. I sammanställningen anges en uppskattning om att ett fall av sjukdomen skulle kunna förhindras på en tioårsperiod om 588 svetsare vaccinerades. I artikeln i läkartidningen 2017 beskrevs att kostnaden att vaccinera 588 svetsare skulle ligga i nivå med kostnaden för att vårda en patient, varvid det finns en samhällsekonomisk vinst.
Men hur stor är risken för svetsare? I en systematisk översiktsartikel och så kallad meta-analys så sammanfattade forskare förra året att risken för svetsare att drabbas av så kallad invasiv pneumokock-sjukdom var cirka 2,6 gånger så stor jämfört med icke-svetsare. Svetsarna hade också en ökad risk att dö till följd av sjukdomen med 2,4 gånger. I samma artikel går de även in på vilken typ av pneumokockvaccin som skulle vara av godo för att dels skydda individen, dels minska spridningen mellan människor.
Trots att det finns en rekommendation från Folkhälsomyndigheten att erbjuda vaccination för svetsare är det endast två regioner, Gävleborg och Skåne, som informerar på 1177 att svetsare är en riskgrupp som bör erbjudas vaccin. I Skåne är vaccinationen gratis medan Gävleborg först kräver en medicinsk bedömning. Övriga 19 regioner i landet nämner inte ens att svetsare är en riskgrupp. Rekommendationen är inte bindande så det är upp till varje region att avgöra om de vill implementera rekommendationen eller inte.
Sammanfattningsvis kan vi säga att kunskapen om risken för invasiv lunginflammation hos svetsare existerar. Därtill har det kommit rekommendationer om att erbjuda vaccination från folkhälsomyndigheten men detta verkar inte vara väl känt hos regionerna då bara ett fåtal nämner svetsare som en riskgrupp på 1177, en plattform som är regionernas främsta när det gäller extern kommunikation. Även om regionerna väljer att inte erbjuda gratis vaccination så innebär bristen på information att arbetsmiljöns betydelse för den här sjukdomen inte synliggörs.
Jag måste som hygieniker notera att riskerna för att insjukna som svetsare eller svetsrökexponerad bör vara minimal om man tillgodoser en god arbetsmiljö med låg till ingen exponering. Men som i allt arbetsmiljöarbete kan man behöva angripa vissa problem på flera olika nivåer, varvid vaccination mot pneumokocker är av ett lite annat slag än vad vi inom arbetsmiljöområdet brukar jobba med. Det kvarstår dock att arbetsgivare och företagshälsovård skulle kunna vara en viktig aktör för att täcka upp för regionernas brister genom att helt enkelt erbjuda vaccination av anställda i riskzonen.
Text: Stefan Ljunggren, certifierad yrkes- och miljöhygieniker
Referenser
Tidigare blogginlägg
Länk till systematisk översiktsartikel och så kallad meta-analys
https://doi.org/10.3390/vaccines11091495 Länk till annan webbplats.
Länk till kunskapssammanställning om hälsoeffekter av svetsrök
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad
Kommentarer