arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Våra ovärderliga skyddsombud

Någon lämnar över en blomma till en glad kvinna i snickarbyxor

Tidigare i veckan var det skyddsombudens dag, och jag tror tyvärr inte att jag var ensam om att glömma bort det. Skyddsombudens roll kan inte nog värderas, de är ovärderliga resurser i arbetsmiljöarbetet och värda att uppmärksammas. Ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete bygger ofta på samarbetet mellan arbetsgivare och skyddsombud.

Kanske lever bilden kvar på sina håll, bilden av skyddsombudet som en motståndare till arbetsgivaren. Numera handlar relationen mer om samverkan där arbetsgivare och skyddsombud delar ett gemensamt mål mot en förbättrad arbetsmiljö. Det kan förstås bli obekvämt ibland när arbetsgivare inte vill göra nödvändiga förbättringar.

När en arbetsplats har minst fem anställda ska det också finnas ett skyddsombud. Men uppdraget är frivilligt och om ingen är intresserad av uppdraget får verksamheten lita till ombud på exempelvis regional nivå. Skyddsombudets roll är att företräda arbetstagarna i förhållande till arbetsgivaren.

Skyddsombudets roll regleras av arbetsmiljölagen och är en del av den fackliga organisationen. Uppdraget har därför stöd även i förtroendemannalagen.

Både förtroendemannalagen och arbetsmiljölagen ger skyddsombudet rätt att bli informerad om organisationsförändringar och att delta i planeringen av dem. Lagarna ger också skyddsombudet rätt att tillkalla Arbetsmiljö­inspektionen och stoppa arbetet om det finns akuta arbetsmiljörisker. Skyddsombudet ska få ta del av handlingar och upplysningar som gäller organisationsförändringar.

Skyddsombud har rätt till den ledighet som behövs för att klara sitt uppdrag med bibehållen lön och andra förmåner.

I skyddsombudet uppdrag ingår också att:

  • hålla kontakt med arbetskamraterna om hur de har det på jobbet
  • ta upp frågor om arbetsmiljön med chefen
  • delta i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Skyddsombudet behöver inte vara kunnig på arbetsmiljöområdet, men det är viktigt att hen inte behöver vänta länge på utbildning. I utbildningen får skyddsombudet bland annat en introduktion till arbetsmiljölagen och tränar på att se risker.

För den som vill veta mer:

Från Prevent en podd om att våga bli skyddsombud Länk till annan webbplats.

Från Arbetsmiljöverket podden Hallå arbetsmiljö Länk till annan webbplats.

Text; Sara Loftås

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600