arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Risker med batteritillverkning

Industriarbetare

Ska den gröna omställningen lyckas långsiktigt är det viktigt att säkerställa att de material som används hanteras med omsorg.

När världen övergår till renare energikällor har litiumjonbatterier blivit en hörnsten i den elektriska revolutionen. En nyckelkomponent i dessa batterier är N-Metyl-2-pyrrolidon, NMP, ett lösningsmedel med exceptionella egenskaper. Men tillsammans med dess användbarhet kommer utmaningen att säkerställa en god arbetsmiljö eftersom NMP utgör betydande hälsorisker om det inte hanteras korrekt.

Vad är NMP?

N-Metyl-2-pyrrolidon, NMP, är ett mångsidigt lösningsmedel som används inom industrier som elektronik, läkemedel och särskilt vid tillverkning av litiumjonbatterier. Dess förmåga att lösa upp olika ämnen gör det till ett värdefullt verktyg i produktionen av dessa batterier som driver allt från smartphones till elbilar.

Riskerna med NMP-exponering

NMP kan tas upp genom huden eller inandas som ånga, och långvarig exponering kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Enligt EPA, den amerikanska miljöskyddsmyndigheten, är de viktigaste hälsoriskerna med NMP att:

  • NMP har visat sig orsaka utvecklingstoxicitet, vilket kan påverka gravida kvinnor och leda till fosterskador.
  • Arbetare som inandas NMP-ångor kan uppleva irritation i andningssystemet, vilket över tid kan orsaka kroniska problem.
  • Direkt kontakt med NMP kan leda till dermatit, ett smärtsamt hudtillstånd orsakat av irritation eller allergiska reaktioner.

Arbetssäkerhet

Den ökande efterfrågan på litiumjonbatterier och förnybara energilagringssystem innebär att industrier använder mer NMP än någonsin tidigare. Detta medför behov av strikta säkerhetsrutiner och kontroller. Nyliga incidenter, som den vid Northvolts batteriproduktionsanläggning belyser de potentiella farorna med felaktig hantering och lagring av NMP. En konstruktionsmiss i Northvolts anläggning gjorde att rör kunde frysa, vilket ledde till kemikalieläckor. Detta väckte larm om arbetssäkerhet och vikten av att säkerställa att anläggningar är utrustade för att hantera hårda förhållanden utan att riskera att anställda blir exponerade för NMP.

Riskhantering på arbetsplatsen

För att skydda arbetare från farorna med NMP krävs flera säkerhetsåtgärder:

  • Tekniska kontroller: Korrekt ventilationssystem måste finnas för att begränsa koncentrationen av NMP-ångor i luften.
  • Personlig skyddsutrustning: Arbetare som hanterar NMP bör använda lämpliga handskar, andningsskydd och skyddskläder för att förhindra hudkontakt och inandning.
  • Utbildning och medvetenhet: Anställda behöver vara väl informerade om farorna med NMP och utbildade i säkra hanteringsprocedurer.

Balansera säkerhet och hållbarhet

Även om NMP spelar en viktig roll i produktionen av litiumjonbatterier är det tydligt att industrin måste balansera strävan efter grön energi med ansvaret att skydda sina arbetare. Arbetsmiljöverket arbetar för att hantera de kända risker som finns med NMP, men industrin måste också vara proaktiva för att säkerställa att deras anställda inte utsätts för skadliga nivåer av lösningsmedlet.

Text: Ivan Kozyatnyk, kemist

https://www.epa.gov/assessing-and-managing-chemicals-under-tsca/risk-management-n-methylpyrrolidone-nmp Länk till annan webbplats.

https://nanografi.com/blog/nmethyl2pyrrolidone-nmp-solvent-for-lithium-battery-its-applications/?srsltid=AfmBOop4JsAWSquZXcegs7MeWeDKdHrPHDPUfYQHr_T0zVzrQNLcQmkL Länk till annan webbplats.

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/07482337221093838?icid=int.sj-full-text.similar-articles.2& Länk till annan webbplats.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/northvolt-inte-byggt-for-kyla-giftig-kemikalie-lacker-nar-ror-fryser Länk till annan webbplats.

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/felbygge-pa-northvolt-gift-kan-lack Länk till annan webbplats.


Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600