arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Gamla utsläpp från industrin kan orsaka hjärt-kärlsjukdom

Innan industrin införde rökgasrening släpptes höga halter av luftföroreningar ut genom skorstenarna. Mycket tyder på att den typen av utsläpp bidragit till hjärt- och kärlsjukdomar hos befolkningar som under längre tid bott nära industrier med höga utsläpp. Det visar en nyligen publicerad studie från Arbets- och miljömedicin i Linköping.

Luftföroreningar orsakar inte sjukdom direkt, utan det tar många år innan en sjukdom utvecklas. Det krävs också att de boende har blivit utsatta för luftföroreningarna under mer än 10 års tid. I luftföroreningar finns ofta skadliga metaller som man kan andas in men som också hamnar på marken och på odlade grödor. Det innebär att växterna kan ta upp metallerna från jorden, som sedan äts upp av trädgårdsodlaren. En del föroreningar kan sköljas av, men det kan vara svårt att få bort allt. De föroreningar som har tagits upp i växten går inte skölja bort. Ett par personer som deltar i studien har berättat att grönsaker, frukt och bär kunde vara svarta av sot och att smutsen var svår att få bort.

I den här studien har människor som bor nära glasbruk studerats med utgångspunkt i luftutsläpp av bly. Sannolikt fanns även höga utsläpp även av andra metaller, men data saknas. De boende har delats in i grupper med avseende på boendeadress inom en 2-kilometersgräns från ett glasbruk under perioden 1970-2000. De har även tidigare besvarat en enkät och lämnat blod- och urinprover till en tidigare studie i Glasriket år 2019, data som har återanvänts i den här studien.

Risken ökade med tre procent för vart år man bodde nära ett glasbruk

Studien visar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade om man ätit lokalt producerad mat och bott längre än 10 år nära glasbruk med höga utsläpp av bly. Risken ökade med tre procent för vart år man bodde nära ett glasbruk. Som jämförelse kan nämnas att studien också visar att det inte medförde en ökad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom om man bott en kortare tid nära glasbruk med låga utsläpp.

Sannolikt har installationen av rökgasrening under 1980-talet medfört att boende nära glasbruk och andra industrier fått bättre luftkvalitet. Bär och odlade växter nära industrin är inte längre lika smutsiga. Det innebär att boende inte längre är lika utsatta för skadliga metaller via luften från industrin här i Sverige, vilket också kan ses i studiepersonernas blod- och urinprover.

Den här studien belyser vikten av att åtgärda källan till skadliga utsläp, och även om studien är gjord i glasriket berör den generellt även andra industrier med höga metallutsläpp. Det finns fortfarande industrier i andra länder där rökgasrening saknas och där kraven på utsläpp till miljön inte är lika hårda som här. Den här studien visar hur viktigt det är att minska utsläppen, så att färre personer blir sjuka.

Text: Ingela Helmfrid, biolog, med. dr.

Hela studien kan läsas i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Hygiene and Environmentalt Health. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1438463924001421 Länk till annan webbplats.

 

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600