Gamla människor behöver extra ventilation för en god inomhusluft
Kroppslukten förändras med åldrandet. För att säkra en god inomhusluft för både boende och personal på äldreboenden krävs extra bra ventilation och några enkla rutiner.
När vi tänker på inomhusluftens kvalitet tänker vi oftast på skadliga ämnen som allergener eller föroreningar av olika slag. Men det finns en aspekt till som kanske är mer besvärande att tala om, nämligen lukten från äldre personer. För det är så att kroppslukten förändras med åldrandet. Trots att det är en helt naturlig del av åldringsprocessen kan den ha en negativ påverkan på hur vi upplever inomhusluftens fräschör. När vi åldras genomgår vår kroppslukt olika förändringar på grund av förändringar i hudens kemi. Forskning visar att talgkörtlarna, som ansvarar för att producera talg och är en nyckelkomponent i kroppens naturliga oljor, blir mindre aktiva med åldern. Detta sker i 70- årsåldern och leder till förändringar i de fettsyror som finns på huden, vilket i sin tur förändrar kroppslukten.
En av de mer anmärkningsvärda föreningarna som ökar med åldern är 2-Nonenal, som har förknippats med den karakteristiska lukten av ”gammal människa”. Denna förening bildas som en biprodukt av oxidation av omega-7 omättade fettsyror som är vanliga i talg. När dessa fettsyror oxiderar producerar de distinkta lukter som blir mer framträdande hos äldre.
Obehagliga lukter kan leda till stress och till och med ångest
I miljöer som äldreboenden eller vårdinrättningar för äldre kan ansamlingen av dessa åldersrelaterade kroppslukter avsevärt påverka den övergripande luftkvaliteten. På äldreboenden och vårdinrättningar för äldre finns därför ett behov av ökad ventilation och luftfiltreringssystem för att upprätthålla en god och hälsosam miljö för både boende och personal.
Forskning har visat att luktuppfattning är nära kopplad till emotionella och kognitiva reaktioner. Obehagliga eller obekanta lukter kan leda till obehag, stress eller till och med ångest bland boende och besökare.
För att upprätthålla en god inomhusmiljö kan man vidta följande åtgärder:
- Bra och regelbunden ventilation är viktig och högeffektiva luftfiltreringssystem kan hjälpa till att avlägsna luftburna partiklar och lukter mer effektivt.
- Genom att använda säkra och icke-inträngande luktreducerare kan starka lukter reduceras utan att överväldiga sinnena eller orsaka irritation.
- Med strikta rengöringsrutiner med särskilt fokus på textilier och ytor som kan absorbera lukter kan man minska uppbyggnaden av obehagliga dofter.
- Genom att uppmuntra de boende till goda hygienrutiner tillsamammans med milda, icke-irriterande rengöringsprodukter kan intensiteten av kroppslukter minska.
För att skapa miljöer som är bekväma för boenden och personal är det viktigt att vi fortsätter att utforska även de här aspekterna av inomhusluftens kvalitet. På så sätt kan vi bidra till att skapa inte bara säkra och rena miljöer för äldre utan också boenden som är respektfulla mot åldrandets naturliga processer.
Referenser:
Mitro S, Gordon AR, Olsson MJ, Lundström JN (2012) The Smell of Age: Perception and Discrimination of Body Odors of Different Ages. Länk till annan webbplats. PLOS ONE 7(5): e38110.
Shinichiro Haze, Yoko Gozu, Shoji Nakamura, Yoshiyuki Kohno, Kiyohito Sawano, Hideaki Ohta, Kazuo Yamazaki (2001) 2-Noneal Newly Found in Human Body Odor Tends to Increase with Aging, Journal of Investigative Dermatology Länk till annan webbplats., 116 (4), 520-524
Text: Ivan Kozyatnyk, kemist
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad
Kommentarer