arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Bra källor till kunskap om arbetsmiljö

Person som arbetar med sin laptop

I dag är bra kunskap lättillgänglig. Bara några sökningar bort finns goda möjligheter till ny kunskap om arbetsmiljö. Här är våra bästa tips.

Vi vet att många av våra läsare har ett stort intresse för arbetsmiljöfrågor och ett hållbart arbetsliv. Vi vet också att det inte alltid är problem och brister i arbetsmiljön som driver intresset utan även intresset för hur man skapar och bibehåller en bra arbetsmiljö. Det är enkelt att hitta ny kunskap om arbetsmiljö från bra källor, både när man själv vill veta mer eller när man letar material för att utbilda andra på området. Det finns mycket som är lättillgängligt, trevligt och till och med roligt.

Vi har skrivit om Napo förut, hjälten i en rad animerade filmer som tagits fram för att öka medvetenheten om arbetsmiljöfrågor.

Filmer med Napo Länk till annan webbplats.

Filmerna om Napo är ett roligt sätt att sprida kunskap om grundprinciperna för arbetsmiljöarbete på ett engagerande och informellt sätt. Eftersom alla filmer i serien har ett universellt ordlöst språk kan alla tittare förstå dem. ”Säkerhet med ett leende” är Napos bidrag till säkrare, hälsosammare och bättre arbetsplatser.


Hörselkåpor

Prevent, är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Allt de gör är framtaget av arbetsgivare och fackförbund gemensamt. Prevent arrangerar utbildningar och temadagar och det är också möjligt att göra branschspecifika sökningar. Prevent ger också ut den kostnadsfria pappers- och webbtidningen Arbetsliv, även den mycket läsvärd.

Prevent Länk till annan webbplats.

Tidningen Arbetsliv Länk till annan webbplats.

Sunt Arbetsliv är en ideell förening som drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. Verksamheten syftar till att samla in kunskaper om förebyggande, hälsofrämjande och rehabiliterande insatser inom arbetsmiljöområdet. Föreningen vill göra denna kunskap tillgänglig och användbar på arbetsplatserna inom kommuner, regioner och kommunala företag.

Sunt Arbetsliv Länk till annan webbplats.

Nyhetstidningen Arbetarskydd kräver prenumeration och är en oberoende nyhetstidning om arbetsmiljö som når 26 000 läsare. De presenterar tidningen Arbetarskydd som ”en kritisk granskning av företeelser i Arbetsmiljösverige. Men är också ett konkret verktyg för dig i ditt arbetsmiljöarbete, oavsett vad du arbetar med och var. Tidningen går till vitt skilda yrkesgrupper över hela landet. Här finns såväl skyddsombud, skyddsingenjörer, personalansvariga, produktionsansvariga och andra beslutsfattare. Vi skriver och förklarar de senaste reglerna och nya föreskrifter så att man som läsare ska kunna agera korrekt i sin organisation. Vi berättar om och granskar missförhållanden på arbetsplatser. Men ännu viktigare är att vi också bevakar och skriver om lösningarna och de goda exemplen.”

Tidningen Arbetarskydd Länk till annan webbplats.

Person som arbetar på ett laboratorium.

Den för många välbekanta Du & jobbet har bytt namn och heter numera Allt om arbetsmiljö. Tidningen kom ut med sitt första nummer redan 1913 och beskriver sig själva som ”tidningen för dig som driver arbetsmiljöfrågorna på arbetsplatsen och ger dig det du behöver för att lyckas med ditt uppdrag. Tidningen bevakar de viktigaste arbetsmiljöhändelserna inom politiken, det senaste inom forskning, aktuella domar och ger hjälp att tolka föreskrifter och lagar. Vi ger också handfasta råd, verktyg och inspiration för hur ni på arbetsplatsen tillsammans kan förbättra arbetsmiljön”.

Tidningen Allt om arbetsmiljö Länk till annan webbplats.

Vill du ha koll på det senaste inom arbetsmiljöforskning rekommenderar vi arbetsmiljöforskning.se. Ambitionen är att utveckla en populärvetenskaplig journalistik som ”enbart handlar om arbetsmiljöforskning, en journalistik som kan, får och vågar gå lite djupare och ta ut svängarna lite mer, och som samtidigt är utförlig och lättillgänglig. Både djup och lätt”.

Arbetsmiljöforskning.se Länk till annan webbplats.

Slutligen kan vi rekommendera att hålla koll på Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap Länk till annan webbplats.

Vet du några bra kunskapskällor får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet.

Text: Sara Loftås

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600