Hjärnan behöver arbetsro
Jobbar du i stimmiga kontorsmiljöer är det viktigt att det finns tysta rum och zoner om du ska kunna prestera på topp. Ge hjärnan arbetsro och prestationen förbättras.
För ungefär 20 år sedan skrev jag en artikel med rubriken Vi trivs sämst i öppna landskap. Jag minns inte för vilken tidning, inte heller namnet på forskaren jag intervjuade men när jag nu läser Så mycket sämre presterar du på ett stimmigt kontor (Dagens Nyheter 230416) hade det varit roligt att ha den där gamla artikeln och kanske kunna intervjua samma froskare igen. Men det som är glömt är glömt. Helena Jahnke som är docent i arbetshälsovetenskap samt doktor i psykologi berättar i intervjun med Dagens Nyheter om sin forskning om hur människor presterar i olika typer av kontor.
Genom att på plats följa medarbetare på Trafikverket innan och efter kontoret byggts om till ett flexibelt aktivitetsbaserat kontor kunde forskarna mäta den faktiska prestationen, vilket uppges vara stor skillnad mot mer vanlig kognitiv forskning när människor själva får skatta sin prestation.
”Man vet nog inte att man störs och vilken ansträngning det är att hålla fokus”, säger Helena Jahnke till DN.
En del tror att de har vant sig vid stimmiga miljöer och kan koppla bort det, men Helena Jahnke menar att det inte stämmer. Plötsliga ljud fångar alltid vår uppmärksamhet. Hon förklarar att prat i bakgrunden krockar med andra likartade processer i hjärnan som bearbetar samtalen samtidigt som man arbetar med att exempelvis skriva en text.
Därmed inte sagt att de aktivitetsbaserade kontoren är dåliga. Finns det tysta rum och zoner för uppgufter som kräver koncentration så kan det fungera.
Tomas Dalström, också intervjuad av DN i samma artikel, är författare, beteendevetare och arbetar med hur man skapar arbetsro på företag.
Han menar att hjärnan reagerar på ljud och rörelser och att vi måste anpassa oss efter det. Vi presterar bättre om vi slipper bli störda, Tomas Dalström menar att det också ökar vårt välmående. Han säger till DN att aktivitetsbaserade kontor enbart fungerar om medarbetarna lär sig att flytta sina hjärnor till platser där det finns möjlighet att arbeta ostört.
Studien på Trafikverket
Medarbetare utförde minnesuppgifter på olika platser på kontoret både före och efter flytten från cellkontor till aktivitetsbaserat kontor.
När medarbetarna hade cellkontor presterade de 14 procent bättre i eget kontor än i delat kontor.
Efter ombyggnationen förbättrades prestationen med 20,8 procent om personen gick från aktiv zon med pratande människor till ett individuellt projektrum.
När personen flyttade från aktiv zon till tyst zon i det aktivitetsbaserade kontoret förbättrades prestationen med 16,9 procent.
Text: Sara Loftås
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad
Kommentarer