arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Att blicka bakåt och skåda framåt

Vinterväg

Det är tid att summera arbetsåret, om man hinner. Det är dags att blicka framåt, om man orkar. Mycket är hemskt i världen, lidandet enormt och ingenting tyder på att det finns anledning att slå av på takten om man arbetar inom fältet arbetsmiljö eller miljömedicin. Vi tar jullov på bloggen med en spaning för framtiden.

I mina flöden i sociala medier tävlar reklamen för julklappar och diverse julmys med hjälporganisationernas rop på medmänsklighet och nödhjälp. Jag gissar att jag inte är ensam om att vilja stoppa pengar i rätt bössa, att åtminstone lite vara med i kampen för frihet och demokrati. När vi sedan firat jul är det snart dags att veva igång för ett nytt arbetsår, och det är lätt att glömma att se tillbaka på vad som faktiskt blivit gjort under året. Jag hade en chef en gång som vara noga med det. I fikarummet hade vi en genomskinlig cylinder och så fort ett projekt var avslutat skrev man ner det på en post -it lapp och la i cylindern. På lapparna kunde det också stå hur många texter vi publicerat eller hur många löner som blivit hanterade. Alla skulle bidra.Två gånger om året tömde vi cylindern, lästa alla lappar högt, applåderade, såg tillbaka och firade med tårta. Det var en rolig kollektiv ego-boost att på det viset tydliggöra allt vad vi åstadkommit.

Tårta

Att blicka framåt brukar vara lättare, det är kanske mänskligt att vara mer på tå för det som ligger framför. I hopp om att att få lite hintar om arbetsmiljöfrågor som kräver vår uppmärksamhet framöver googlade jag ordet arbetsmiljö. Den första artikeln handlade om ett företag inom livsmedelssektorn där anställda vittnade om skrikande chefer, klockade toalettbesök , ovälkommna inviter, sexuella trakasserier, tafsande och ett anställningsförfarande som i princip skedde via lotteri. "Vi behandlas som djur", sa en av de anställda.

I tidningen Transportarbetaren läser jag en lång artikel om hur kvinnliga chaufförer som varit mycket uppskattade av både chefer och arbetsledare plötsligt blir av med jobbet när de blir gravida. Flera av dessa fall ville diskrimineringsombudsmannen dra inför rätta. Möjligheten till sådana åtal är inte självklara framöver då justitieutskottets nya ordförande sverigedemokraten Richard Jomshof vill avskaffa diskrimineringslagen då han anser att den är exkluderande.

Gravid kvinna

Men det finns även ljus i mörkret. Vår ergonom Charlotte Wåhlin och hennes forskargrupp har tagit fram en guide för säkra personförflyttningar inom vården. Charlotte Wåhlin har lång erfarenhet som ergonom och forskare och vittnar om ett nyväckt intresse för fysisk arbetsmiljö. Kanske är det ett tecken på ett ökat intresse hos arbetsgivare för arbetsmiljöfrågor?

Ett annat gott exempel är att vår psykolog Stefan Blomberg i skrivande stund disputerar med sin avhandling Beware of non-supportive leadership. En galant avhandling som borde ges i julklapp till alla i ledande befattning.

Inom miljömedicinen finns förstås också mycket arbete att göra. Årets mycket omfattande Barn och miljöhälsorapport ger en bra fingervisning om miljöfaktorer som bör förbättras för att skydda barnens hälsa. Vi har haft seminarier i samtliga län i sydöstra sjukvårdsområdet men för att sprida kunskap behövs fler av samhällets aktörer. Exempelvis är det många barn som fortfarande exponeras för PFAS genom att äta för mycket insjöfisk. För att minska hälsoriskerna med insjöfisk krävs dels riktade informationsinsatser, men också mer forskning.

God Jul till er alla !

Vi ses på andra sidan nyåret.

Text: Sara Loftås

Christmas tree

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600