arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Hunden - arbetsplatsens bästa boost?

Allt fler tar med sig hunden till jobbet. Men frågan är känslig på flera sätt. Det finns inget strikt förbud, men hunden ska riskbedömas innan den kan välkomnas till jobbet.

En söt cocker spaniel, en vänlig golden retriever eller kanske en rolig tax - om du inte redan har en fyrbent kollega kan det vara läge att fundera lite på hur det skulle vara. Hos den lokala blomsterhandlaren eller hos bilmekanikern har vi sett hundar förr, men nu finns människans bästa vän även inne på kontoren. Många arbetstagare är glada, andra djupt oroade.

Distansarbetet som följde i spåren på pandemin öppnade upp för många att skaffa hund. De brukar kallas för coronahundar och enligt Svenska Kennelklubben registrerads drygt 18 procent fler hundar mellan januari och augusti 2021 jämfört med samma period året innan. Och nu vill hussar och mattar ta med sig vovven till jobbet, och många gör det också.

Sovande hund

En av landets stora mobiloperatörer välkomnade sina medarbetare tillbaka efter pandemin genom att fixa en hundzon på ett av våningsplanen. Här samsas skrivbord med hundbäddar och vattenskålar, och om maxantalet är uppnått är det fem hundar på jobbet. I en intervju med Svenska kennelklubben säger HR-direktören att de kallar projektet för back to the office boost, för på den här arbetsplatsen har man märkt att människor skiner upp när de se hundarna, stressen minskar och den sociala interaktionen ökar.

Men generellt sett finns det också de som tycker att utvecklingen är förkastlig. Den som har svår hundallergi kan inte arbeta nära hundar, och för hundrädda blir arbetsplatsen ingen trevlig plats att vara på.

Två hundar

Enligt Arbetsmiljöverket finns det ingen särskild regel eller föreskrift när det gäller hundar på arbetsplatser, men flera omständigheter kan göra det olämpligt. Det kan också bli en arbetsrättslig fråga om man inte informerat ordentligt vid nyanställningar.

Men hund på jobbet är ingen ny företeelse. Personer med exempelvis ledarhund eller servicehund har rätt att ta med hunden överallt. I de fallen brukar arbetsplatsen separeras med hundzoner och hundfria zoner, och det fungerar väl.

Texten är skriven av Sara Loftås, skribent.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600