En hälsning från Tomten
Ho, ho, ho! Julafton närmar sig med stormsteg och då kan de flesta av er luta er tillbaka och njuta av glögg, julmat och samvaro. För mig däremot präglas juletid inte av julefrid. Tvärt om, julen är den mest hektiska tiden på året och bakom den idylliska bilden av en harmonisk tomte gömmer sig ett flertal arbetsmiljörisker.
I tomteverkstaden råder intensiv produktion dygnet runt sedan flera veckor. Och jag har, även om jag inte gillar det, brutit mot både arbetstidslagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA. Jag låtsas att jag inte vet något om veckoarbetstid, dygnsvila, arbetsbelastning med höga krav och möjlighet till återhämtning. Till mitt försvar kan jag säga att nissarna och jag tar det lugnt resten av året. När får du din återhämtning?
Jag har ju hållit igång länge och mina nissar är också till åren komna. Tur tycker jag, då behöver jag inte ta hänsyn till föreskriften om minderåriga och gravida. Jag har svårt nog att hålla reda på Arbetsmiljöverkets övriga 65 föreskrifter. Snart blir det enbart 14 föreskrifter att ha koll på. Jag ser fram emot det.
Du kanske tycker att jag låter grinig, men om sanningen ska fram så är jag faktiskt väldigt mån om mina nissar. Jag försöker anpassa verkstaden så att alla nissar kan fortsätta arbeta med sina förmågor även om vissa är darrhänta och andra nästan halvblinda. De verkar finna glädje i att göra nya saker och jobba tillsammans med andra. Produktionen är också viktig och hänger kanske ihop med att nissarna trivs på jobbet. Det gläder ett tomtehjärta att se ännu en ny leksak marschera in i tomtesäcken.
Alla önskelistor som barnen skickar in ger mig huvudvärk. Jag läste nyligen en rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU. En sammanfattning av rapporten är att höga krav inte är hälsosamt för den psykiska hälsan. På mitt skrivbord har högen med brev blivit högre än traven med SBU rapporter. Jag försöker nämligen att fördjupa mig i arbetsmiljörisker och samband till ohälsa då andan faller på. Det här med tidspress påverkar mig inte så mycket, jag kan nämligen trolla med tiden. Hur skulle jag annars hinna leverera alla julklappar på en och samma natt? Det finns enstaka andra figurer som har förunnats gåvan att påverka tiden, men för er andra som inte kan manipulera tiden ber jag er lyssna på råd från en gammal tomte: Var rädda om tiden och stressa inte sönder era dagar.
Då jag plikttroget gick till min företagshälsovård var det på håret att jag kom ut med ett tjänstbarhetsintyg. Läkaren var tveksam till om jag skulle klara arbete på hög höjd där det fanns ökad risk för olycksfall på grund av min övervikt och höga ålder. Någon åldersdiskriminering kunde det inte bli fråga om. Efter att jag illustrerat hur jag klättrar upp på tak, klämmer mig ner genom skorstenar och även tar mig upp igen samma väg, insåg läkaren att det fortfarande är krut i gubben. Jag fick intyget i handen och flera välvilliga råd om hur jag skulle hantera många risker i jobbet.
Precis som ni skriver jag också listor. Barnen skriver önskelistor och föräldrarna skriver att-göra-listor. Mitt råd till er är att stryka åtminstone hälften av punkterna. Gör istället som jag, skriv en lista över risker. Det kanske leder till att ni förebygger något ni inte önskar ska hända. Kanske till och med något ni aldrig ens kan tänka er skulle kunna hända om ni inte tänkte efter riktigt noga. (Denna mening borde inte få gå igenom klarspråksgranskningen, men då jag är tomten så skriver jag som jag vill). Här kommer min lista. Jag hittade förresten flera bra mallar att utgå ifrån på Prevents hemsida.
Tomtens risker-på-jobbet-lista:
- Ergonomi - Bära tunga paket.
- Otympliga arbetsställningar - klättra i skorsten med tung säck.
- Hög risk för olyckor: Klättra på tak, hantera renar som börjar bli uttråkade – kom ihåg morot till Rudolf
- Brännskador från eld i spisen eller alla tända ljus
- OSA- Arbetstid och arbetsbelastning – Ja, suck. Jag får nog göra en separat lista
- Handintensivt arbete- måla schackbrädor
- Vibrationer – såg, borr och slipmaskin.
- Nattarbete – hela december, men jag får återhämtning resten av året
- Allergiframkallande ämnen – lim och pälsdjursallergi mot ren
- Klättring med nivåskillnad mer än 13 meter- klättra på tak, åka släde
- Rök- och kemdykning – Jag exponeras för sot och PAH vid skorstensklättring. Kom ihåg att kolla om eldstaden används. Om ja, använd dörren istället. Läkaren sa att jag skulle skydda huden och fundera på andningsmask – tveksam om den funkar med skägget…
- Hot och trakasserier onyktra män i tomtedräkt som blir provocerade av att jag finns på riktigt, arga hundar, barn som drar i skägget
- Dykeri –Nej
Du kanske tror att jag är en fantasifigur bara för att du sällan ser mig. Men det som inte syns och finns framför näsan på en kan också vara en realitet och ibland farligt. Om tomten fick göra en önskan vore det att ni inför nästa år gör som jag och gör en lista över risker. Risker på arbetsplatsen men också risker i det övriga livet. Det tillhör ofta nyårsafton att komma med nyårslöften. För mig låter det som införande av en ny åtgärd.
Jag tycker Arbetsmiljöverkets princip är klok; identifiera och kartlägga risker först och införa sedan åtgärder. Först när man har överblicken kan man ta beslut om vilken åtgärd som är bäst. På så sätt kan man lägga krutet där det får störst effekt.
Med detta vil jag önska er alla en fridfull jul och ett riktigt gott nytt år!
Var rädda om er!
/Tomten
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad
Kommentarer