Stoppa de skadliga vibrationerna !!

”Det började med att sticka i fingrarna de första veckorna, månaderna. Efter något år började jag få problem med känseln. Fingrarna och händerna domnade bort, jag tålde inte kyla. Det blev svårt, efter en tid omöjligt att knyta flugorna till mitt flugfiske, min stora hobby sedan barnsben. Jag började få konstant värk i armarna. Jag kunde inte köra motorcykel längre. Vibrationerna från styret blev som tortyr för mina händer/armar. Till slut orkade jag knappt lyfta vår nyfödda bebis………..”

Under många år har det strömmat in patienter till oss som arbetat med vibrerande verktyg. Många är unga människor, några har just passerat 20-årsåldern.

Att så unga människor får skador av vibrerande verktyg är särskilt upprörande och ledsamt !!

Vibra-III

Vad kan man göra ? Vilka bär ansvaret ? Får man skylla sig själv? Alla känner väl till riskerna med vibrerande verktyg. Eller ?

Sedan år 2005 har vi en lagstiftning kring medicinska kontroller (AFS 2005:6) där arbetsgivaren är skyldig att ”erbjuda” medicinska kontroller för de som är utsatta för vibrerande verktyg om vibrationerna överstiger insatsvärdet, dvs. 2,5 m/s2.

Det innebär således att man ska göra vibrationsmätningar på maskinerna som används på arbetsplatserna för att få koll på nivåerna. Hur många av arbetsgivare har gjort det?

VibraI

Jag har tyvärr inte under mina 27 år som yrkeshygieniker sett några vibrationsmätningar utförda på initiativ av arbetsgivaren.

Jovisst, det finns mätningar utförda av tillverkaren av verktygen, men dessa vibrationsmätningar är gjorda med verktyget fastsatt i en mätapparat och inte ute i ”verkligheten”. Så fort som maskinerna börjar användas och blir slitna ökar nivån på vibrationerna.

Har man gjort några vibrationsmätningar på din arbetsplats ? Har du blivit ”erbjuden” medicinsk kontroll?

Läs mer

om Hand-arm vibrationer i vårt Nyhetsblad ”Avisen” eller i Arbetsmiljöverkets AFS 2005:15. Läs även Arbetarskydd (publicerad 29/1 2015) hur Catarina Nordander, överläkare på Arbets- och miljömedicin i Lund, ser på vibrationsskadorna.

 

 

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.