Sjuka hus och skolor – hur påverkas hälsan?

Dagens blogginlägg handlar om sjuka hus med anledning av den debatt som blommat upp kring inomhusmiljön i skolor. Det är skrivet av Ulf Flodin som är överläkare och docent på Arbets- och miljömedicinska kliniken.

Skolor stängs och renoveras. Inte bara för att färgerna flagnat utan ofta p.g.a. att lärare och barn får symptom, som påminner om förkylning när de vistas i skolan. Symptomen försvinner när man är ledig och återkommer efter några dagar i skolan. Om fler än normalt av de personer som vistas i byggnaden har dessa symptom kallas skolan sjukt hus.

Debatten om sjuka hus och skolor har tagit fart, här som nyhet i Corren

Sjuka hus och skolor
Sjuka hus och skolor

För att få en säker uppfattning om andelen personer med dessa symptom är fler än normalt behöver man göra en kartläggning med frågeformulär. Normalt är upp till 10 procent av personer i en byggnad besvärade av lindrigare luftvägssymptom på grund av förkylningar och liknande. I sjuka hus är andelen 2-4 gånger högre.

Den vanligaste orsaken till sjuka hus är fuktskador

Den vanligaste orsaken tillsjuka hus är fuktskador. Fukten startar biologiska processer – exempelvis mögeltillväxt eller kemiska reaktioner exempelvis kemisk nedbrytning av mjukgörare i PVC mattor. Därvid frigörs slemhinneirriterande ämnen i låga koncentrationer till luften. Man kan via provtagning av sekret från nässlemhinnan se att inflammationsreaktioner pågår som en följd av inandningen av de låga koncentrationerna av irriterande ämnen. För en mindre andel av barn som har dessa symptom finns en ökad risk för utveckling av allergi mot exempelvis pollen eller djurepitel. Alltså inte mot ämnen den fuktskadade byggnaden. Även risk för astma är förhöjd.

Felaktig byggnadsteknik ger sjuka hus
Felaktig byggnadsteknik ger sjuka hus

De flesta får bara lindriga symptom

Men för det absoluta flertalet av personer som får symptom i fuktskadade byggnader stannar besvären vid förkylningsliknande symptom. Men eftersom man mår dåligt och inte har full arbetskapacitet och dessutom kan drabbas av följdsjukdomar bör man absolut åtgärda de byggnadstekniska bristerna snarast.

Du som är intresserad av att läsa mer om hur sjuka hus påverkar vår hälsa kan läsa följande artikel i nyhetsbrevet: AVISEN Sjuka hus

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.