Projekt – kostvanor bland ungdomar

Nu startar ett projekt som fokuserar på ungdomars matvanor och hur det är kopplat till hälsa och sjukdomar. Projektet Riksmaten Ungdom genomförs under 2015-2017. Är du intresserad av ungdomars kostvanor och hälsa är du välkommen att läsa mer om projektet i detta blogginlägg. Det här blogginlägget är skrivit av Fredrik Nyqvist, miljövetare och Ingela Helmfrid, biolog och projektledare, som arbetar på Arbets- och miljömedicin i Linköping.

Projektet Riksmat Ungdom - En unik forskningsstudie som uppmärksammar barn och ungdomars hälsa. Arbets- och miljömedicin i Linköping har en aktiv roll i projektet.
Projektet Riksmat Ungdom – En unik forskningsstudie som uppmärksammar barn och ungdomars hälsa. Arbets- och miljömedicin i Linköping har en aktiv roll i projektet.

Projektet Riksmaten Ungdom – en rikstäckande matvaneundersökning

Riksmaten ungdom blir den femte rikstäckande matvaneundersökningen som Livsmedelsverket genomför. Uppdraget genomförs i samarbete med Arbets- och miljömedicinska kliniker runt om i landet och detta blir tredje gången som Arbets- och miljömedicin i Linköping är med i projektet. Här kan du ta del av information som Livsmedelsverket har om Projektet Riksmaten Ungdom

3000 skolungdomar kommer att delta i projektet Riksmaten

I Riksmaten ungdom kommer totalt 3000 skolungdomar i årskurs 5, 8 och år 2 i gymnasiet att rekryteras. I Riksmaten ungdom kommer deltagarna att rapportera kostvanor och lämna biologiska prover i form av blod och urin.

Arbets- och miljömedicin i Linköping har en aktiv roll i projektet Riksmaten Ungdom

Under hösten 2015 kommer medarbetare från Arbets- och miljömedicin i Linköping att arbeta flitigt med att besöka de första skolorna runt om i Östergötland. På plats i skolorna kommer både sjuksköterskor och labbpersonal från AMM att arbeta intensivt med allt från blodprovstagning till de laboratoriska moment som krävs. Ansvariga för projektet är biolog Ingela Helmfrid och Fredrik Nyqvist.

Blodprovstagning kommer att ske på 300o skolungdomar i projektet Riksmat Ungdom
Blodprovstagning kommer att ske på 3000 skolungdomar i projektet Riksmat Ungdom

Projektet Riksmat Ungdom – En unik forskningsstudie som uppmärksammar barn och ungdomars hälsa

Projektet Riksmat Ungdom är ett unikt vetenskapligt studieupplägg med fokus på barn och ungdomars matvanor. Undersökningen är av stor samhällsnytta då resultaten kan användas för att se samband mellan matvanor och hälsa. För att förstå detta behövs kunskap om vad vi får i oss genom mat då variationen mellan innehåll i livsmedel är enorm. Med kunskap om vilka vitaminer, mineraler och miljöföroreningar som vi får i oss går det i förlängningen att utreda matvanors betydelse för hälsa och sjukdomar.

Här är några lästips för dig som vill läsa mer om kostens betydelse för hälsa och miljö:

  1. Livsmedelsverket: kostråd och matvanor
  2. Livsmedelsverket: Hur påverkar maten vi äter miljön?
  3. Livsmedelverket Sjukdomar, allergier och hälsa

Vi återkommer med rapportering från projektet här på bloggen. Har du frågor om projektet är du välkommen att skriva i kommentarsfältet. Du kanske har funderingar kring kostvanor bland ungdomar.

Fredrik Nyqvist, miljövetare vid Arbets- och miljömedicin, Region Östergötland, arbetar med projektet Riksmat ungdom.
På bilden syns Fredrik Nyqvist, miljövetare vid Arbets- och miljömedicin, Region Östergötland. Han arbetar med projektet Riksmaten Ungdom tillsammans med undersköterska Louice Eskilsson samt projektledare Ingela Helmfrid, biolog.  I projektet medverkar även kemist Helen Karlsson, tekniker Anders Carlsson samt yrkeshygieniker Stefan Ljunggren.

 

 

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.