Den 7 december publicerade webbtidningen arbetsmiljoforskning.se ett intressant temanummer om ergonomi. Den innehåller flera faktafyllda reportage om hur ergonomiska bedömningar och insatser kan bidra till att skapa en bättre arbetsmiljö. Som ergonom på Arbets- och miljömedicin tycker jag att det är extra kul att ett projekt från oss inom Region Östergötland lyfts fram. Det är ett exempel på hur vi kan samverka i praktiken för att skapa en bättre arbetsmiljö. Vi vet från forskningen att förändringsarbete som bygger på delaktighet och samverkan har bättre förutsättningar att lyckas.
Webbtidningen Arbetsmiljoforskning.se produceras av arbetslivsjournalisterna. Som dom uttrycker det själva så skriver dom djupt men lätt om användbara resultat i praktiken. Du är välkommen att ta del av temanumret om ergonomi och mina lästips nedan.

Flera intressant reportage om ergonomi finns att läsa i temanumret om ergonomi i arbetsmiljöforskning.se. Här lyfter vi fram några av dom nedan:
- Kartläggning för ett hållbart arbetsliv. Journalist Ragnhild Larsson intervjuar ergonom Annegret Ellinger, vårdenhetschef Viktoria Svensson Region Östergötland och mig, som arbetar som ergonom på Arbets- och miljömedicin.
- God ergonomi ger fyra gånger bättre kvalitet. Journalist Anna Holmgren intervjuar ergonom Kerstin Tegbrant som arbetar som ergonom på Scania i Södertälje.
- Riskbedömningar – ergonomens bästa vän. Journalist Anna Holmgren intervjuar Per Lindberg, lektor vid Centrum för belastningsskadeforskning i Gävle.
- Ständigt uppkopplad i det gränslösa arbetet. Journalist Roland Cox intervjuar Helena Jahncke, forskare vid Centrum för belastningsskadeforskning, Högskolan i Gävle.
Här kan du ladda ner hela temanumret om ergonomi i en pdf version: Användbart 2015 – En kvartalstidskrift om arbetsmiljöforskning, 4/2015

Webbtidningen arbetsmiljoforskning.se ges ut av gruppen arbetslivsjournalisterna. Här kan du läsa lite mer om när tidningen startade, dess syfte och om det forskningsstöd som gruppen har fått: Om tidningen arbetsmiljoforskning.se Gruppen sprider även nyheter via twitter; @Arbetsmiljforsk

Jag avslutar detta inlägg med att tipsa dig om att du kan även ta del av några tidigare inlägg här på bloggen som handlar om ergonomi och arbetsmiljöåtgärder.
- Skapa god ergonomi inom tandvård
- Ergonomi i vården – 7 steg till en säkrare ergonomi
- Hoppfullt för dig med ryggproblem
- Nacksmärta inom restaurangbranschen
Har du frågor som handlar om ergonomi så är du välkommen att ställa dina frågor här på bloggen i kommentarsfältet. Du får gärna dela med dig om du har erfarenhet av något gott exempel på vad ni gjort på din arbetsplats för att skapa en god arbetsmiljö.
Med hopp om att vi gemensamt kan skapa en god ergonomi och en sund arbetsmiljö. Det går att förebygga arbetsskador! Första steget är att synliggöra arbetsmiljön på din arbetsplats.
/Charlotte Wåhlin, ergonom vid Arbets- och miljömedicin i Linköping. På twitter @CSWahlin
