Nyhet – Hur utreds psykosocial arbetsmiljö?

Lämna gärna en kommentar>>>

Är du intresserad av att läsa om hur den psykosociala arbetsmiljön kan utredas? Ja, då kan du gärna läsa vårt nyhetsbrev AVISEN där vi lyfter frågan ”Hur utreds arbetsmiljö?”. Den psykosociala arbetsmiljön är ett mycket omfattande område som inbegriper många fenomen. Detta gör att vi lätt går vilse om vi inte har ett genomtänkt syfte, rätt metodik och god struktur när vi ska kartlägga och utreda säger min kollega, psykolog Stefan Blomberg.

Nedan kan du ladda ner AVISEN och även läsa om en ny kunskapsöversikt där sambanden mellan  arbetsförhållanden, psykisk ohälsa och sjukskrivning presenteras.

Psykolog Stefan Blomberg vid Arbets- och miljömedicin i Linköping funderar ofta på frågor som handlar om den psykosociala arbetsmiljön
Psykolog Stefan Blomberg vid Arbets- och miljömedicin i Linköping.

Stefan Blomberg, psykolog på vår enhet i Linköping, funderar ofta på frågor som handlar om den psykosociala arbetsmiljön och han är expert på frågor som rör mobbning, vilket också är hans forskningsområde.

Här kan du ladda ner nyhetsbrevet AVISEN

Så till dagens arbetsmiljöfrågor med fokus på den psykosociala arbetsmiljön:

 • Hur är det på din arbetsplats?
 • Arbetar ni aktivt med att förbättra arbetsmiljön?
 • Vilka kartläggningar genomför ni?
 • Är ni tydliga med syftet?
 • Samarbetar ni med andra?
 • Vilka aktiva åtgärder gör  ni på din arbetsplats för att förebygga psykisk ohälsa?
Det känns som att hjulen snurrar allt fortare i många verksamheter. Hur är det på din arbetsplats?
Det känns som om hjulen snurrar allt fortare i många verksamheter. Hur är det på din arbetsplats?

Det känns som om hjulen snurrar allt fortare i samhället och varje dag kommer det nyheter om hur den psykiska ohälsan ökar. Idag den 16 april höll FORTE ett frukostseminarium som handlade om arbete, psykisk ohälsa och sjukskrivning. Där presenterades en ny kunskapsöversikt om sambanden mellan arbetsförhållanden, psykisk ohälsa och sjukskrivning. Arbetet har letts av Eva Vingård, professor vid Arbets- och miljömedicin i Uppsala. Här en intervju i DN debatt: ”Chefer måsta ta ansvar för ökad psykisk ohälsa”

Det jag tycker är riktigt intressant är att rapporten också behandlar arbetsplatsens betydelse för att medarbetaren ska komma tillbaka i arbete på ett bra sätt efter sjukskrivning.  Här kan du beställa kunskapsöversikten via FORTE. Återgång till arbete är mitt forskningsområde och att anpassa arbetsplatser och arbetsuppgifter ligger mig varmt om hjärtat,  ett tema som jag återkommer till på bloggen.

Forskningen har visat att det är viktigt med återhämtning och tillräckligt med sömn för att stärka hälsan. När jag gick till jobbet idag gick jag förbi den här konstnärliga sängen. Den inspirerar till att njuta av våren, till att få tid för återhämtning och prioritera sömnen.

Sömn och återhämtning stärker hälsan - njut av våren!
Sömn och återhämtning stärker hälsan – njut av våren!

 

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

6 kommentarer:

 1. Hur stor ska en arbetsplats vara för att få en chef som finns där? Det är ett problem med arbetsplatser som inte har någon tydlig ledare på plats, informella ledare på olika områden kommer som ett brev på posten och skapar oreda. De som hörs mest har ju inte alltid ledaregenskaper.. Hoppas på att få vara anonym då detta kan vara känsligt. På min arbetsplats är det är stort problem tyvärr.
  Vänliga hälsningar från mig.

  1. Hej
   Det är helt klart ett problem med arbetsplatser där chefen är frånvarande. Det ökar risken för att olika informella ledare börjar strida sinsemellan med all oreda som följer. Detta är en särskild utmaning för offentliga arbetsgivare.

 2. Hej.

  Bra artikel,, den stämmer helt med verkligheten. Det är dock så tråkigt att när man lyfter dessa problem på arbetsplatsen så blir man plötsligt utsatt från chefer och ledning. De påbörjar en ”utredning” och när det tröttnar så¨blir det en snabblösning. Omplaceringar och så ”försvinner” problemet.
  Men det är bara att fortsätta att påtala bristerna.. en dag kanske de förstår.

  1. Hej
   Tråkigt att du upplever att arbetsgivaren inte tar problemen på allvar! Omplaceringar och snabba utredningar kan tyvärr ibland bli ”istället för” genomtänkta långsiktiga åtgärder. Sen hoppas man att problemen ska försvinna av sig självt utan att man åtgärdat det på riktigt. Trist.

  2. Ja precis såhär. Är inne i en sådan process, där jag ringde i varningsklockan enbart visstidsanställd. Nu är det jag som åker – ”problemet löst”. De vände allt emot mig. Det var chefen som särbehandlade/trakasserade, i min mening, och hens sätt att styra bidrog till en hierarki bland personalen. När utredningen sen påbörjades höll de varandra om ryggen. Det gäller att hålla käften. Tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.