Ny bok! Mobbning på jobbet

Mobbning på jobbet - uttryck och åtgärder
Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder

I dagarna har en ny bok om mobbning i arbetslivet publicerats! Det är vi på Arbets- och miljömedicin i Linköping som ligger bakom boken eftersom vi under lång tid sett ett behov av att lyfta frågan. Bakgrunden är att vi till vår klinik fått allt fler patienter som blivit sjuka på grund av exponering för mobbning och kränkningar på arbetet. Eftersom detta i högsta grad är en arbetsmiljöfråga, vilket nu också stryks under av den nya föreskriften från Arbetsmiljöverket om organisatorisk och social arbetsmiljö (Afs 2015:4) som börjar gälla den 31 mars, bestämde vi oss för att försöka påverka situationen.

Boken besvarar ingående följande frågeställningar: Vad är mobbning och vad skiljer det från vanliga konflikter? Hur påverkas de som är utsatta? Hur ska mobbning bäst hanteras, motverkas och utredas på en arbetsplats och hur kan samhället motverka mobbning? I boken beskrivs också den utredningsmodell som vi använder oss av då vi utreder patienter som remitteras till oss efter att de blivit sjuka på grund av en skadlig social exponering på sitt arbete.

Boken är både en lärobok som vänder sig till universitetsstuderande inom t.ex. personalarbete och psykologi, och samtidigt en praktiskt inriktad bok för chefer, fackliga representanter och personer verksamma inom t.ex. personalarbete och företagshälsovård. Boken är också värdefull för kliniskt verksamma personer som i sitt arbete möter utsatta personer. Boken kan dessutom läsas av personer som av eget intressen vill lära sig mer om mobbning i arbetslivet.

Boken är uppbyggd kring utförliga fallbeskrivningar som baseras på verkliga händelser och som utgörs av subjektiva berättelser där drabbade personers berättelser får illustrera de teoretiska beskrivningarna.

Bokens uppläggning ser ut på följande vis. I kapitel 1 beskrivs vad mobbning i arbetslivet är, hur mobbningsprocessen kan se ut och hur mobbning kan definieras. I kapitel 2 beskrivs mobbning utifrån ett individperspektiv, där bland annat förekomst, hälsoeffekter, personlighetsfaktorer samt offer- och förövarperspektiv tas upp. I kapitel 3 beskrivs mobbning utifrån ett organisationsperspektiv, där bland annat ledarskap, arbetsgrupper, värdegrund och roller beskrivs. I kapitel 4 presenteras hur mobbning i arbetslivet kan förebyggas, hanteras och utredas såsom en arbetsmiljöfråga, och i kapitel 5 beskrivs hur en arbetsmedicinsk utredning av mobbning kan gå till. Avslutningsvis summeras de olika perspektiven i kapitel 6 där det även diskuteras hur samhället kan motverka och hantera frågan. I kapitlet föreslås även några viktiga och avgörande samhällsförändringar för att få ett mer heltäckande samhällssystem.

Vår förhoppning är att boken ska bidra till en större kunskap om mobbning i arbetslivet och därigenom bidra till en bättre arbetsmiljö där färre personer drabbas av ohälsa.

Sagt om boken:

…en viktig bok för oss alla.

Professor Ståle Einarsen, universitetet i Bergen, Norge

Jag är övertygad om att Blombergs bok kommer att spela en viktig roll i utvecklingen av en bättre praxis i svenska arbetslivet…

Docent Thomas Jordan, Göteborgs universitet

Beställning:

Boken kan under en begränsad period beställas till specialpris á 249 kr plus frakt hos förlaget (klicka här). Boken kan också köpas hos vanliga nätbokhandlare (t.ex. här). Om du vill beställa boken av oss på Arbets- och miljömedicin – och samtidigt få den signerad av författaren – klicka här (pris: 300 kr inklusive moms och frakt).

mobbningsbok

Under våren kommer boken även att presentaras vid flera tillfällen:

Den 9 mars kl 13:15-15:00 presenteras boken i Linköping på ett forskningsseminarium på Linköpings universitet, i sal I:207 (föranmälan behövs ej).

Den 11 mars kl 13-16 presenteras boken i Malmö, på seminarium om den nya föreskriften (Afs 2015:4) om Organisatorisk och social arbetsmiljö, anordnat av Arbets- och miljömedicin i Lund. För information och anmälan, klicka här.

Den 17 mars presenteras boken utförligt i Norrköping, på en temadag om Psykisk ohälsa och mobbning i arbetslivet, anordnat av Arbets- och miljömedicin i Linköping. För information och anmälan, klicka här. OBS: Ett exemplar av boken ingår i priset för temadagen!

Den 18 mars presenteras boken utförligt i Nässjö, på en temadag om Psykisk ohälsa och mobbning i arbetslivet, anordnat av Arbets- och miljömedicin i Linköping. För information och anmälan, klicka här. OBS: Ett exemplar av boken ingår i priset för temadagen!

Den 14 april kl 14:50-17:00 presenteras boken på seminariet ”Den goda arbetsmiljön – goda relationer, goda prestationer och ett gott resultat” under Vårmötet i Örebro (de årliga utbildningsdagarna inom arbets- och miljömedicinområdet). För anmälan till vårmötet 2016, klicka här.

mobbningsbok02

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

10 kommentarer:

 1. kommer absout försöka få möjligheten att läsa denna boken, är själv en av dem som kränkts och mobbats och tyvärr är skiten inte slut ännu.
  tack för att det finns sådana som ni som kikar runt på människors hälsa även den psykiska då.. /H

 2. Hej Stefan!

  Den här boken måste jag läsa, bara jag orkar!!
  Mår inte bra!
  Fantastiskt bra att Du givit ut den!
  Kan hälsa varmt från Anita Wallerstedt, OMM!
  Hörde ditt inlägg på Radio Östergötland!

  Du gör ett ovärderligt arbete!
  Skön sommar önskas Dig!

  Helena Angvik

 3. Jag vill tacka dig för en utomordentligt välskriven och viktig bok. Jag kan inte nog understryka hur mycket den hjälper mig i kontakten med både arbetsgivare och arbetstagare inom olika organisationer.

  Bravo!
  Vänliga hälsnignar
  Anna Krantz
  Leg. psykolog

 4. Om man är anställd av ett utländskt bemanningsföretag och blir mobbad på det företag man utför ett uppdrag på, är det bemanningsföretaget som har ansvar att utreda och lösa mobbning eller är det chefen på företaget man utför uppdraget på som är ansvarig för att reda ut mobbning och lösa problemet?

  Mvh,

  Rachel

  1. Detta är en juridisk tolkningsfråga. Följande är en beskrivning av hur jag TROR att det ska tolkas: Chefen för bemanningsföretaget ska säkertställa att du som arbetstagare har en tillfredställande arbetsmiljö där du arbetar. Sen är det den som råder över det aktuella arbetsstället som är ansvarig för vad som händer fortlöpande. Den lokala chefer bör därför utreda ev skadlig arbetsmiljö (i detta fall mobbning). Om denne inte gör det bör chefen för bemanningsföretaget informeras så att denne kan ta sitt ansvar och ”trycka på” eller ”hämta hem” sin medarbetare så att denne inte skadas av sin arbetsmiljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.