Inspirerande film om Arbetsmiljö

Vill du se en riktigt bra film som handlar om arbetsmiljö? Ja, då kan jag varmt rekommendera en film om systematisk arbetsmiljöarbete som Arbetsmiljöverket har tagit fram. Filmen riktar sig framför allt till arbetsgivare som har arbetsmiljöansvar. Men, det passar också utmärkt att se filmen på en arbetsplatsträff för att få inspiration till att aktivt jobba med arbetsmiljöfrågorna. Att du tillsammans med dina arbetskamrater och din chef  funderar över hur ni kan stärka arbetshälsan och förbättra arbetsmiljön på din arbetsplats. Det handlar om att jobba strukturerat och långsiktigt med arbetsmiljöfrågorna. Att ni har en arbetsmiljöpolicy med tydliga rutiner. Har ni det?

Nedan kan du se Arbetsmiljöverkets film om Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM).

Som ergonom är min erfarenhet att arbetsmiljöarbetet funkar som bäst när det sker i samverkan och att det finns tydliga rutiner. Hur är det på din arbetsplats?

  • Samverkar medarbetare, chef, fackliga företrädare och HR-konsulter ?
  • Har ni en arbetsmiljöpolicy och känner du till den?
  • Vilka rutiner har ni på din arbetsplats? I din arbetsgrupp?
  • Pratar ni ofta om hur arbetsmiljön kan bli bättre?

Även om din arbetsgivaren har ansvaret för det systematiska arbetsmiljöarbetet så är ditt engagemang och bidrag otroligt viktigt för att skapa en bra arbetsmiljö. Ett aktivt och systematiskt arbetsmiljöarbete ger bra möjligheter till att förebygga arbetsorsakade besvär. Behövs mer kunskap? Ta del av vägledningen ”Så förbättras verksamhetens arbetsmiljö”

Diskutera med din chef och be om hjälp om ni behöver stöd för att driva ett aktivt arbetsmiljöarbete. Ta gärna kontakt med någon HR-konsult, med en företagshälsovård eller annan extern leverantör. Din chef vet om ni har tecknat ett avtal med någon företaghälsovård och hur ni kan utveckla ett samarbete. Branschföreningen Sveriges företagshälsor har information om vilka företagshälsor som finns.

Analysera din arbetsmiljö och dina arbetsmoment. Både fysiska och psykosociala aspekter
Analysera din arbetsmiljö och dina arbetsmoment. Både fysiska och psykosociala aspekter. Har ni en arbetsmiljöpolicy?

Varje arbetsplats och bransch har sina utmaningar när det gäller arbetsmiljön. Vad ser du för utmaningar och risker på din arbetsplats? Har du möjlighet att påverka din arbetsmiljö?

Jag tror att vi behöver lägga mer fokus på att fundera på när det funkar som bäst på våra jobb. Hur ser arbetsmiljön ut som skapar bra förutsättningar för att du ska klara av ditt jobb? Hur uppnår vi exempelvis bästa lärandemiljön i skolan för barn och ungdomar, eller när levererar vi bästa hälso- och sjukvården för patienterna? Det är stora frågor, men vi kanske kan påverka en del till vardags? Vad tror du?

Visst är arbetsplatssystemen komplexa och man kan känna sig som en liten prick i ett stort system där det bara är ekonomin som styr. Men, många prickar små kan göra stort intryck och lämna avtryck gemensamt för en bättre arbetsmiljö, eller hur? Intressant är att det börjar komma mer forskning som visar att det kan vara lönsamt att satsa på arbetsmiljön. Vi återkommer på bloggen  kring temat arbetsmiljö och produktivitet.

Ibland känner man sig som en liten prick i ett  stort system på arbetsplatsen. Många prickar kan göra intryck och avtryck...
Ibland känner man sig som en liten prick i ett stort system på arbetsplatsen. Men många prickar små kan tillsammans göra intryck och lämna avtryck…

Har du frågor och funderingar när det gäller hur du kan jobba med arbetsmiljöfrågor på din arbetsplats så får du gärna skicka in kommentarer.

 

 

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.