En tragisk dag

Att vara med i TV är intressant och trevligt. Att få vara med och berätta om sådant man brinner för är en förmån och möjlighet. Men att behöva tala om mobbning i arbetslivet på Gomorron Sverige är ju egentligen bara tragiskt.

Men i morse gjorde jag just detta. Jag var jag med i Gomorron Sverige (klicka här för att se klippet) och jag talade om mobbning i arbetslivet. Jag blev intervjuad med anledning av att det idag skulle komma en hovrättsdom där två chefer i Krokoms kommun åtalats för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död efter att en anställd socialsekreterare tagit sitt liv. För ett år sedan fälldes samma chefer i tingsrätten och då var jag också med i Gomorron Sverige.

Gomorron Sverige den 3 mars 2015 "mobbning i arbetslivet"
Gomorron Sverige den 3 mars 2015 – Mobbning i arbetslivet

När jag föreläser om dessa frågor kan jag prata i många timmar, en hel dag om så behövs. Idag fick jag knappt fem minuter på mig och de frågor som ställdes till mig hade jag inte valt själv.

Det finns så många fler saker jag skulle vilja belysa. Jag skulle vilja berätta om vilka riskfaktorer vi känner till – t.ex. bristande ledarskap, otydliga roller och en social miljö präglad av misstro och misstänksamhet. Jag skulle vilja tala om arbetsgivares ansvar för att utveckla goda system som förebygger dessa problem – t.ex. genom tydliga spelregler, god kommunikation, bra värdegrund och stödjande ledarskap. Och hur arbetsgivare också kan utveckla goda system som träder till och åtgärdar problemen när de väl uppstått – t.ex. genom noggranna utredningar som är rättvisa för de inblandade samt genomförda på ett trovärdigt och oberoende sätt. Jag skulle också vilja tala om vikten av att inte endast titta på system, utan också fundera över det personliga ansvaret. Vi har ju en arbetsmiljötradition av att förbättra systemen när något gått snett. Vi vill helst inte peka ut ansvariga. Detta är säkert bra i många sammanhang, men när det gäller regelrätt mobbning så innebär det, att om vi fastslår att någon varit utsatt så har vi också fastslagit att någon varit en förövare. Detta är svåra men oerhört viktiga frågor. Och allt detta vill jag tala, berätta, upplysa om!

Klockan 11 kom domen från hovrätten (läs mer här). Cheferna frias helt av en oenig hovrätt. Bland annat sägs att eftersom det är oklart hur mobbning egentligen ska utredas, är utrymmet större för misstag och felbedömningar. Och i detta fall anses chefernas konstaterade oaktsamhet inte vara straffbar.

Hur stora misstag och hur stor oaktsamhet orkar vi med, undrar jag.

Försvarsadvokaten kallar detta för en glädjens dag. Det gör inte jag. Jag tycker det är en djupt tragisk dag. På många sätt.

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.