Drygt hundra svetsare i ny studie

Det kom ett mejl hit till Arbets- och miljömedicin i Linköping:

”Hej! Vi är lite bekymrade över mangan som finns i svetsrök. Vi undrar om ni kan hjälpa oss att mäta halterna mangan i vår verkstad? Vi vill också gärna veta hur vi på bästa sätt kan skydda våra medarbetare från skadlig exponering”.

Den frågeställningen från industrin blev upptakten till det som numera ingår i doktoranden Maria Assenhöjs forskningsområde. I samarbete med två stora industrier och 120 svetsare hoppas hon att hennes forskning ska bidra till en bättre och säkrare arbetsmiljö, både inom traditionell svetsning men också i miljöer med så kallad 3D-skrivare i metall.

Doktoranden Maria Assenhöj på väg till en verkstad för att mäta metaller i svetsrök.
Foto: AMM Linköping

”Vi ska undersöka svetsarnas arbetsmiljö och hälsa och bland annat titta på om de har metaller i urin och blod. Vi ska också titta på olika hälsomarkörer för exempelvis lung-, lever- och njurpåverkan”, säger Maria Assenhöj.

3D-skrivare, eller 3D-print som det också kallas, är en nyare teknik för att bygga metallkomponenter genom att smälta eller limma ihop dem lager för lager med stor precision. 3D-skrivare orsakar inte svetsrök, men maskinen ska fyllas på med ett pulver vilket gör att arbetstagaren utsätts för metalldamm.

Svetsare utsätts för rök som innehåller metaller. Foto: Stefan Ljunggren

”När det gäller 3D-skrivare finns det fortfarande en möjlighet att göra rätt från början om vi identifierar riskerna nu i ett tidigt skede”, säger Maria Assenhöj.

Det här ser inte så farligt ut men maskinen måste matas med ett metallpulver som inte är så hälsosamt. Foto: AMM Linköping

Studien omfattar totalt fyra delar där Maria Assenhöj i de två första delarna jämför resultaten för lufthalter och hälsopåverkan före och efter förbättringsåtgärder. Studierna gäller både traditionell svetsmiljö och miljöer med 3D-skrivare.

Redo att skölja näsan på 120 svetsare. Foto: AMM Linköping

Förutom data från urin- och blodprover samt hälsoundersökningar ska studiens del tre följa förändringar i näsans slemhinnor under en arbetsvecka.

”Det går till så att vi sköljer näsor på måndag morgon, alltså i början av arbetsveckan och gör sedan samma sak även på fredagen. Då kan vi se om slemhinnan påverkas av arbetsmiljön och på vilket sätt.

Den sista studien ska handla om hur immunförsvaret reagerar med metallpartiklar.

Forskare och yrkeshygieniker Stefan Ljunggren har i ett tidigare blogginlägg skrivit om riskerna med 3D-skrivning. Klicka på länken för att läsa det inlägget: ”3D-skrivning i metall, är det farligt?”

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.