Bra lästips om arbetsmiljö

Kommentera gärna inlägget >>>

Idag så vill jag ge dig några tips på var du kan hitta intressant läsning om arbetsmiljö. Det finns några webbsidor som jag ofta läser. Visst kan det vara svårt veta vilken text som är baserad på forskning och vad som är erfarenheter och berättelser. Jag tror vi behöver ta del av både forskning och enskilda personers erfarenheter för att inspireras och skapa oss en bättre arbetsmiljö till vardags. I just det här inlägget lyfter jag fram arbetsmiljöforskning.se Suntarbetsliv och Arbetsmiljöverket samt ger fler lästips i slutet av inlägget.

Är du är du intresserad av att läsa om arbetsmiljöforskning som presenteras på ett begripligt sätt? Om svaret är ja på den frågan så kan jag introducera dig till webbsidan  arbetsmiljöforskning.se  Det är en grupp arbetslivsjournalister som står bakom den sidan och som skriver om arbetsmiljöforskning.

Intressant om arbetsmiljöforskning, skrivet på ett begripligt sätt. #forskningskommunikation #arbetsmiljö
Intressant om arbetsmiljöforskning, skrivet på ett begripligt sätt. #forskningskommunikation #arbetsmiljö

I början av veckan träffade jag två av journalisterna, Anna Holmgren och Birgita Klepke, för att ta del av hur dom jobbar och skriver om arbetsmiljöforskning på ett förståeligt sätt och hur dom tänker kring att sprida forskning om arbetsmiljö. Ett av de senaste inslagen handlar om en ”Strategi för färre fallolyckor inom vården” och ett annat  som handlar om ”Maskiner som skadar i industrin” För mig som ergonom så tyckte jag också det är intressant att läsa om vilken strategi vi ska ha i framtiden när det gäller satsningen på arbetsmiljö i Sverige. Är det så att:  ”Ett nationellt kunskapscentrum kan komma 2016”.

Ytterligare en webbsida som jag gärna läser heter Suntarbetsliv. Den webbsidan riktar sig till dig som arbetar inom kommun och landsting/region. Jag gillar att Suntarbetsliv lyfter fram exempel på hur andra arbetar med sin arbetsmiljö. Det finns också konkreta praktiska verktyg som du kan ha användning av för att förbättra din arbetsmiljö.

Läs gärna artiklarna från Suntarbetsliv ”Fler anställda skadas allvarligt på jobbet” och artikeln där min arbetskamrat psykolog Stefan Blomberg är intervjuad:  ”Fel sätt att utreda konflikt kan göra allting ännu värre”. 

Fel sätt att utreda konflikt kan göra allting ännu värre. Stefan Blomberg intervjuad av Mats Ubult,, Suntarbetsliv. Foto: Mats Ubult
”Fel sätt att utreda konflikt kan göra allting ännu värre”. Stefan Blomberg från Arbets- och miljömedicin i Linköping är intervjuad av Mats Ubult,  Suntarbetsliv. Foto: Mats Ubult
Om du har läst mina tidigare blogginlägg så vet du också om att jag ofta hänvisar till Arbetsmiljöverkets webbsidaPå Arbetsmiljöverkets webbsida kan du hitta information om arbetsmiljö, föreskrifter om vad som gäller för dig där du jobbar. Dom har också flera interaktiva utbildningar som du kan ta del av. Du har väl inte missat att se filmen ”Organisationen gör skillnad”

Det finns många fler bra tidningar och webbsidor som du kan läsa om du är intresserad av arbetsmiljö och arbetslivet. Några av dessa är:

Listan på bra tips kan göras längre. Jag återkommer och skriver mer om dessa och om andra sidor för att ge dig fler bra lästips. Du kanske också har några tips som du kan dela med dig av och förmedla till oss via bloggen.

På min arbetsplats på Arbets- och miljömedicin diskuterar vi ofta hur vi ska sprida kunskap om arbetsmiljö. Du kan gärna läsa mer om vad vi gör på vår hemsida Arbets- och miljömedicin. Där kan du också ta del av nyhetsbrevet AVISEN

Arbetsmiljöfrågor och forskning diskuteras ofta på Arbets- och miljömedicin i Linköping. Här läkarna Ulf Flodin och Elisabeth Lindberg.
Arbetsmiljöfrågor och forskning diskuteras ofta på Arbets- och miljömedicin i Linköping. Här läkarna Ulf Flodin och Elisabeth Lindberg.

Jag vill avsluta inlägget med några frågor till dig.

  • Var hämtar du din kunskap och inspiration för att få bättre arbetsmiljö?
  • Hur kan du bidra till vardags?
  • Ställer du krav på din chef som har huvudansvaret för arbetsmiljön?
rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.