Blytung arbetsmiljö på röntgen

Arbetar du på röntgen och använder blyförkläde till vardags? I så fall, upplever du det som tungt eller fungerar det bra?

Kommentera gärna inlägget >>

Jag fick själv erfarenhet av att bära blyförkläde när jag under min randning (sidotjänstgöring) som ST-läkare på Hjärtenheten i Norrköping fick möjlighet att besöka Seldinger laboratoriet på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. På Seldinger laboratoriet utför de kranskärlsröntgen på patienter som lider av ischemisk hjärtsjukdom exempelvis kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ingreppet utförs genom att man går in med en minimal kateter/ledare via en artär i handleden eller ljumsken och letar sig upp till hjärtat. Där kan man med hjälp av att spruta in kontrast och samtidigt genomlysa hjärtat med röntgenstrålning avbilda hjärtats  kranskärl och på så vis se om det finns några förträngningar i kranskärlen. Finns endast ett fåtal förträngningar kan dessa åtgärdas i samma seans mha PCI (ballongvidning) och i vissa fall även inläggning av stent. Är  det däremot ett flertal utbredda förträningar i kranskärlen blir det aktuellt  med en bypassoperation.

Seldinger

Under mitt besök på Seldinger laboratoriet var jag tvungen att ha på mig ett blyförkläde för att skydda mig mot röntgenstrålningen. Att stå vid operationsbordet iklädd detta förkläde under en hel dag upplevde jag som  riktigt tungt. Jag frågade därför personalen hur de orkar stå upp med detta på sig hela dagarna. De svarade att förvisso är deras förkläden mer personligt anpassade än det jag lånade, men visst är det tungt. Vissa av de anställda försöker därför att sitta ner mer för att undvika ryggproblem.

Denna arbetsmiljö frestar på så väl rygg som axlar. Jag känner själv att jag orimligtvis skulle orka arbeta iförd detta förkläde dag ut och dag in…

På internet kan jag läsa att många företag som tillverkar röntgenförkläden marknadsför sig genom att hävda att de har de mest ergonomiskt välutformade röntgenförklädena på marknaden. Men är de verkligen tillräckligt bra för att personal ska kunna ha dem på sig hela dagarna?

Är det någon av er som har erfarenhet av att arbeta i blyförkläden? Hur tycker ni att det fungerar? Är det någon av er som drabbats av besvär från rörelseapparaten till följd av att ni bär dessa förkläden? Hur tror ni att man skulle kunna göra arbetsmiljön bättre?

Vårdförbundet

Läkarförbundet

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

2 kommentarer:

  1. Tack för ditt inlägg Ragnhild!
    Många bra synpunkter du kommer med. Jag håller med dig helt om att det ligger på arbetsledningens ansvar att planera arbetet på ett optimalt sätt. Ingen anställd ska behöver utsättas för vare sig strålning eller tunga blyförkläden i för stor tidsomfattning.
    Jag är själv inte insatt i hur det vanligtvis ser ut, men förhoppningsvis fungerar det bra på många håll. Jag tror tyvärr dock att det i samband med nedskärningar och pressad bemanning ibland kan slarvas med detta.

  2. Att arbeta med blyförkläde en hel dag ska och bör inte vara det inte det normala. Det handlar ju både om att ha ett tungt blyförkläde samt att utsätta sig för strålning. Blykjol och blyväst bör finnas att tillgå, anpassad för varje medarbetare, för att fördela tyngden även på höfterna. Att som medarbetare växlar mellan arbetsuppgifter under dagen är en planeringsfråga och en arbetsledarfråga. Vid dagens början kan medarbetarna tillsammans gå igenom dagen för att ta ansvar för en fördelning av arbetsuppgifter så att ingen utsätts för strålning en hel arbetsdag.
    Detta är två tankar som kan förbättra arbetsmiljön avsevärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.