Att nå ut och engagera

Det du just nu läser är det första blogginlägget från en arbets- och miljömedicinsk klinik i Sverige. – Kul, tycker jag! Vi är också först i Region Östergötland med en blogg som riktar sig till befolkningen.

Trio

Vi som skriver här arbetar på Arbets- och miljömedicin (AMM), en liten enhet inom Region Östergötland och den sydöstra sjukvårdsregionen. Läs mer om oss under fliken ”Om”.

Vi kommer att använda bloggen till att informera om vad som upprör eller vad som gläder oss i vårt dagliga arbete som forskare och praktiker inom arbets- och miljömedicin. Våra patienter utgör känselspröt för vad som händer i arbetslivet. Nya kemikalier som introduceras, nya organisationer och företag som både förbättrar och som ställer högre krav på arbetsmiljön påverkar människors hälsa. Arbetsmiljö är ett spännande fält i ständig förändring och vi har många iakttagelser att berätta om.

Små, men viktiga händelser eller företeelser i arbetslivet som vi snabbt vill rapportera kring kan du läsa om här på vår blogg. Forskning och utredning är en viktig del av vår verksamhet, men tar lång tid och kräver stora insatser. Det känns därför väldigt roligt att genom bloggen kunna synliggöra glädjeämnen och problem i arbetsmiljön. Vi hoppas att vi kan starta debatt och ge positiva spridningseffekter.

Du är mer än välkommen att kommentera våra inlägg, ditt bidrag berikar informationen. Kanske kan vi grävare djupare i de arbetsmiljöproblem som du flaggar för. Förhoppningsvis kan vi åtminstone hjälpa dig vidare. Vi vill att alla ska få må bra på sina arbetsplatser.

Vi är måna om att du som kommenterar kan vara anonym utåt. Vi tror att det kan underlätta för dig att berätta om dina upplevelser. Vi vill inte hänga ut företag, eller personer, men vi är angelägna om att offentliggöra arbetsmiljöproblem som kan skada människors hälsa såväl fysiskt som psykiskt.

Varmt välkommen att följa oss! Vi hoppas att du ska finna bloggen både intressant och lärorik !

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

11 kommentarer:

 1. Jag är huvudskyddsombud i polisen. Bra att ni skapat denna blogg. Jag kommer sprida länken vidare till alla andra huvudskyddsombud runt om polis Sverige. Jag kommer ta kontakt med er gällande en fråga om ev samband mellan RAKEL/mobilstrålning och utslag i ansiktet hos en kollega.

 2. Hej. Vi inriktar oss i år att lyfta frågan om stress i arbetslivet på vår arbetsplats och vi tar gärna del av era synpunkter. Enligt undersökningar ökar detta och i nr 9 utav tidningen Chef 2014 sägs att 35 procent av ohälsan resulteras utav stress. Vad har ni för rekomendationer till arbetsgivare?

  1. Det är en mycket komplex fråga eftersom stress kan vara kopplat till så många olika faktorer. Det är dock viktigt att jobba långsiktigt med frågan (åratal) och inte tro att det finns några quick fix för stunden. Förutsatt att uppdraget är tydligt och i fokus så är det två faktorer som jag brukar trycka på gentemot arbetsgivare: 1) Arbeta långsiktigt med att upprätta och vårda tilliten i organisationen. Detta handlar om den sociala miljön, hur ledarskap utövas och vilka värderingar som präglar verksamheten. Misstro och misstänksamhet stjäl oerhört mycket tid och energi! 2) Se till att det råder ordning och reda i organisationen, vilket bla handlar om roller, beslutsprocesser, information, arbetsfördelning, arbetsbelastning, förändringsprocesser osv. Kaos och oordning stjäl oerhört mycket energi!
   Ett kort svar på en oerhört omfattande frågeställning! 🙂

 3. Hej!

  Kul att ni har startat en blogg om arbetsmiljö! Jag skulle vilja prenumerera så jag inte missar inlägg. Jag hittar dock ingen prenumerationsknapp (vilket kan bero på mig 🙂 )! Eller kan man anmäla sig till ett nyhetsbrev eller liknande för att få en hint om nya inlägg?

  1. Tyvärr har vi i nuläget ingen prenumerationsknapp i bloggen, men vi jobbar på att få till en sådan funktion. Vi har ett separat nyhetsbrev (Avisen) som du kan ladda ner från vår hemsida http://www.regionostergotland.se/amm. Avisen är inte knuten till bloggen och kommer ut 4 ggr per år. Tack för din kommentar !

 4. Hejsan!
  Bra att ni skapar denna blogg.
  Ser fram mot att följa det ni kommer ventilera, upplysa om och påverka om.
  Bloggande kan vara nyttigt både för de som får läsa men också för de som skriver där.
  För egen del har jag ofta känt en skön lättnad när jag fått ”skriva av mig” och samtidigt fått fokusera på att få ihop ett budskap som läsare kan tänkas intresserade av, som jag kan stå för och som likaså ligger inom arbetsgivarens intressesfär.
  Här är en av de artiklar jag skrivit med arbetsmiljöpersspektiv http://blogs.sweco.se/infrastruktur-och-trafikdesign/tank-om/
  Idag jobbar jag på ett annat företag som heter WSP. Ser fram mot att få igång en extern blogg även här.
  Önskar er allt gott med er intressanta satsning!
  Johan

  1. Tack för din kommentar och intresse för bloggen! Vi hoppas det blir ett intressant debattforum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.