Att göra skillnad

Foto: Stefan Blomberg
Foto: Stefan Blomberg

Under 2016 har jag haft förmånen att bli intervjuad i många tidningar och även i radio om mobbning i arbetslivet. Vår bok som släpptes i februari gav förstås en ordentlig skjuts.

Det är lite ovant att som utredande psykolog och forskare att få frågor från journalister och att sedan försöka med några få vanliga ord förklara komplexa skeenden och samband. Det är ofta mer bekvämt att vara i sin egen värld och skriva sina vetenskapliga texter och samtala med likasinnade.

Men det räcker inte. För att påverka och förändra behöver vi nå ut till fler.

Nu under hösten kommer jag få ytterligare en ny erfarenhet. Idag påbörjas inspelningen av teveserien Morgans Mission i Sveriges television. Om en stund kommer ett teveteam hit till mitt jobb för att spela in en intervju.

Jag och min chef har diskuterat om jag verkligen ska lägga tid på att vara med i en teveserie och kommit fram till att – JA, det ska jag! För det är viktigt att verkligen lyfta frågan om mobbning i arbetslivet. Det är viktigt att informera, det är viktigt att väcka debatt, det är viktigt att försöka påverka – allt för att arbetsmiljön på våra arbetsplatser i Sverige ska bli mer hälsosam och mindre riskabel.

Foto: Stefan Blomberg
Foto: Stefan Blomberg

För vi vet att tiotusentals blir sjuka av mobbning på jobbet, varje år. Vi vet att risken för framtida arbetslöshet fembubblas för den som är utsatt. Och vi vet att risken för självmord är kraftigt förhöjd.

Därför kommer jag och Morgan Alling att besöka arbetsplatser runt om i Sverige under hösten. Och från och med mars 2017 sänds fem program i Sveriges television om mobbning i arbetslivet. Jag hoppas att det kommer göra skillnad!

Länkar till några intervjuer från våren 2016:

Tidningen Du & Jobbet

Dagens Nyheter

Tidningen Arbetsliv

Tidningen Finansliv

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

4 kommentarer:

  1. Du får gärna kontakta mig så kan jag berätta hur det är. Skulle kanske gjort en film ang. detta fruktansvärda beteende som en del chefer har o utsätter anställda för.

  2. Håller med mer uppmärksamhet i TV och press. Och fler Seminarium på sjukhus med information om detta skulle göra skillnad.
    Ju fler som pratar om det ju mer kan man ta tag i problemen i tid. För mig är det för sent jag fick sluta med allt vad det innebär av stor sorg, dålig ekonomi m.m. Att lämna allt medan mobbarna fick vara kvar ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.