Arbetsmiljön belastar läkare

Dagens blogginlägg av Blerim Krapi, specialistläkare vid Arbets- och miljömedicin i Linköping.

Idag, den 28 april, är det Världsdagen för Arbetsmiljö. Det finns ett stort behov av att uppmärksamma arbetsmiljön inom olika branscher för olika yrkesgrupper. I det här inlägget vill jag som läkare uppmärksamma arbetsmiljön och arbetsvillkor för läkare inom Primärvården. Jag ser att det finns stora behov av att förbättra arbetsmiljön. Något som är möjligt om vi i samverkan satsar på förebyggande arbetsmiljöinsatser och skapar rimlig arbetsbelastning.

”Ansträngt på landets vårdcentraler”,  intervju med bl.a. specialistläkare Blerim Krapi.             Källa: Radioprogrammet Kaliber P1 och P4 Östergötland

Själv har jag arbetat som specialistläkare och distriktsläkare inom Primärvården i över 12 år innan jag omskolade mig till specialist i Arbets- och Miljömedicin.

Jag har deltagit i det aktuella radioprogrammet Kaliber P1 på Sveriges radio som sändes den 24 april och som handlar om den ansträngda arbetsmiljön på många Vårdcentraler i hela Landet. Den uppmärksammar också läkares arbetssituation.

Här kan du lyssna på inslaget i Kaliber: ”Hur mår vårdcentralens läkare?”

Vad tycker du om inslaget och läkarnas arbetssituation?

Du fick kanske som jag, några reflektioner efter att ha lyssnat på inslaget? Du kanske undrar hur du som patient egentligen kan få hjälp av en ”stressig doktor”?

Idag, på världsdagen för arbetsmiljö, uppmärksammar vi läkares arbetsbelastning. Vi ser möjlighet till förbättringar.

Det finns fler nyhetskanaler som har uppmärksammat läkares arbetssituation efter inslaget i SR kaliber P1.  I det här blogginlägget har jag länkat till flera av dessa inslag som du kan ta del av nedan:

 ”Det finns lösningar på problemet”

Som jag ser det finns det lösningar. Det handlar om att satsa på utbildning, att vi får en rimlig arbetsbörda med bra stöd från ledningen.  Jag ser också fram emot den översyn som regeringen gör för att förändra den svenska hälso- och sjukvården med en starkare primärvård som mål. Vi kommer att följa utredningen. Här kan du ta del av uppdraget ”Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården”, som leds av läkare Anna Nergårdh.

I ett inlägg säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att det är ”Uppenbart att primärvården behöver stärkas”. Jag är glad för hennes uttalade stöd. Jag hoppas att det leder till snabba och riktade åtgärder.

Socialförsäkringsminister Annika strandhäll intervjuad i Sveriges Radio P1.

Avslutningsvis vill jag lyfta fram att arbetet som läkare inom Primärvården är mycket roligt och stimulerande. Man får träffa och hjälpa människor i olika åldrar, med olika bakgrund och behov. Men, som sagt, läkare och övrig personal inom Primärvården måste få rimliga arbetsvillkor.

Låt oss hjälpas åt att skapa framtidens roligaste primärvård!

rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.