Arbetsmiljöblogg når ut och berör

Kommentera gärna inlägget>>>

Arbetsmiljöbloggen startade 15 januari och sedan dess har 6542 personer besökt bloggen och 116 personer har registrerat sig som följare. Genom bloggen vill vi sprida kunskap till dig om hur arbetsrelaterad ohälsa kan förebyggas. Vi förmedlar trender, iakttagelser och ny spännande forskning från vår vardag som forskare och medarbetare inom hälso- och sjukvården. Oavsett om du är du är anställd, arbetar som chef, HR-konsult, arbetsmiljöexpert, facklig företrädare eller om du har någon annan roll i arbetslivet är du välkommen att läsa vår blogg. Vi lyfter gärna dina arbetsmiljöfrågor!

Arbetsmiljöbloggen når ut och berör med 6542 besökare på två och en halv månad.
Arbets- och miljömedicinbloggen når ut och berör med 6542 besökare på 2 1/2 månad.

Den nylanserade bloggen vänder sig alltså till dig för att du ska få både fakta och reflektion kring arbetsmiljöfrågor. Ta gärna del av de 20 olika inläggen på bloggen som vi har gjort med varierande arbetsmiljöteman. Det har bland annat handlat om ”Temadag om arbetsmiljö”, ”En tragisk dag”, ”Elöverkänslighet”, ”Skadliga vibrationer”, ”Jobbar du i vården” och ”Usla chefer”. Många uppskattar att man kan ställa sina frågor om arbetsmiljö direkt till oss på bloggen.

Vad vill du läsa om på arbetsmiljöbloggen?

Vi fortsätter att utveckla bloggen och det gör vi gärna med hjälp av dina synpunkter. Tillsammans med kommunikatör har vi skapat en möjlighet så att du kan lyssna på vissa blogginlägg, se symbolen för vår egen youtubekanal, AMM-spelaren. Har du lyssnat på något inlägg? Här kan du lyssna på inlägget ”Hoppfullt för dig med ryggproblem”

Vi är ett team som bloggar.

Vi är fyra medarbetare som står bakom bloggen från Arbets- och miljömedicin. Läs mer om oss som bloggteam. På bloggen delar vi med oss av vår vardag för att öka kunskapen om hur arbete och hälsa hör ihop. Gästbloggare från andra verksamheter bjuds också in och ett par är planerade under våren.

I bloggteamet ingår verksamhetschef och yrkeshygieniker Bengt Ståhlbom, läkare Charlotte Wigander, psykolog Stefan Blomberg och ergonom Charlotte Wåhlin
I bloggteamet ingår verksamhetschef och yrkeshygieniker Bengt Ståhlbom, läkare Charlotte Wigander, psykolog Stefan Blomberg och ergonom Charlotte Wåhlin

Bloggen ligger i tiden då allt fler skadas på jobbet och vi behöver jobba mer förebyggande. Undersökningar visar att var femte person haft arbetsrelaterade besvär det senaste året. Enligt Arbetsmiljöverkets rapport ”Arbetsskador 2013” så ökar arbetsskadorna i Sverige. Tyvärr så tyder prognosen på att även antalet sjukskrivna kommer att fortsätta öka.

Analysera både fysiska och psykosociala krav i arbetet. Sprid kunskap och förebygg arbetsskador.
Analysera både fysiska och psykosociala krav i arbetet. Sprid kunskap och förebygg arbetsskador.

Vi kan konstatera att det finns det finns ett stort behov av att stärka människor ute på arbetsplatserna för att förebygga arbetsrelaterad ohälsa. Att arbetsgivare och medarbetare tillsammans arbetar för att driva ett långsiktigt och strukturerat arbetsmiljöarbete, att tillämpa det systematiska arbetsmiljöarbetet och de tar fram en arbetsmiljöpolicy.

Bloggen är en av flera kanaler som vi använder för att sprida kunskap till dig om arbetsmiljö. Vi hoppas att vi genom våra reflektioner på bloggen ska kunna nå ut och beröra dig för att få igång en diskussion som inspirerar dig och dina kollegor till att skapa ett friskare arbetsliv. Vi vill gärna ha din hjälp att sprida information om att bloggen finns till personer som du tror är intresserade.

Vi sprider kunskap om arbetsmiljö och arbetshälsa via utbildningar och konferenser, via vår blogg och nyhetsbrevet AVISEN.
Vi sprider kunskap om arbetsmiljö och arbetshälsa via utbildningar och konferenser, via vår blogg och nyhetsbrevet AVISEN.

Om du arbetar inom hälso- och sjukvården eller inom företagshälsovården så kanske du träffar patienter eller anställda som har arbetsorsakade besvär. Tipsa dom gärna om bloggen. Utifrån din erfarenhet finns det säkert teman som du tycker är viktigt att vi lyfter på bloggen.

Avslutningsvis så kan jag berätta att flera organisationer hjälper till att sprida information om att bloggen finns och vi har synts och hörts i media flera gånger. Om du är intresserad så kan du ta del av vad andra skriver om vår blogg och lyssna på Radio Östergötlands intervju med oss:

 1. Tidningen Arbetsliv
 2. Institutionen för Medicin och hälsa Linköpings Universitet
 3. Sveriges Företagshälsor 
 4. Tidningen Akademikern
 5. Corren
 6. Region Östergötland
 7. Region Jönköping
 8. P4 Radio Östergötland
rssrssby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

2 kommentarer:

 1. Jag följer arbetsmiljöbloggen eftersom den sprider kunskap om arbetsmiljö på ett trovärdigt och personligt sätt. Därmed är den också ett lysande exempel på bra populärvetenskap. 6542 unika besökare på mindre än tre månader är ett fantastiskt bevis på att ni har hittat rätt. Och det är bara början…
  Hoppas att fler regioner, landsting och arbets- och miljömedicinska enheter följer efter!
  Birgita Klepke, arbetslivsjournalist och författare till boken Skriv populärvetenskapligt (Liber 2014)
  arbetsmiljoforskning.se
  skrivpopularvetenskapligt.se

  1. Hej och tack för feedback,
   Kul att du gillar vår arbetsmiljöblogg! Känns spännande att vi utvecklar en blogg tillsammans med kommunikationsenheten, Region Östergötland. När vi var på Arbets- och miljömedicinska vårmötet i Stockholm förra veckan så fick jag möjlighet att presentera ett projekt där arbetsmiljöbloggen är en del. Flera Arbets- och miljömedicinska kliniker var intresserade av vårt arbete. Vi kommer att samverka med några enheter kring hur vi sprider kunskap och hur vi kan utveckla bloggen och området forskningskommunikation. Vi behöver nätverka för att kunna sprida kunskap på ett bra sätt. Vi behöver också vässa vår förmåga att använda metoder som gör att vi når ut med kunskap på ett begripligt sätt.
   Du ha rätt det här är bara början, utvecklingen fortsätter via dialog och samverkan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.